fbpx
Сьогодні
13:58 14 Чер 2021

Тополиний пух: що потрібно знати про сезонну алергію літа 2021

Ми переживаємо не лише пандемію COVID-19, а й епідемію алергічних захворювань, – говорять лікарі-алергологи. Період цвітіння рослин – це сезон чхання, свербіння та почервоніння очей. Алергію від ковіду чи застуди можна відрізнити за частим чханням, нежитем без втрати нюху, задишкою та хрипами. А також – почервонінням очей та сльозотечею. При алергії може також бути кашель, але він є реакцією не на біль у горлі, а на подразнення слизової оболонки алергенами.

Цю тему днями обговорювали у студії "Доброго вечора" на KYIV.LIVE, передає Рубрика.

Пропонуємо декілька важливих та цікавих фактів про сезонну алергію, які важливо розуміти навіть неалергікам.

Сезонна алергія цього року порушила всі правила. Період цвітіння цього року – специфічний. Після тривалих холодів прийшло тепло, і одномоментно почало квітнути багато дерев та кущів. Липа, акація, жасмин – їх насичений запах та пилок почав викликати алергію навіть у тих людей, котрі ніколи її не відчували. Тож, якщо відчули подібні до алергії ознаки, зверніться до лікаря.

Сезон цвітіння кожного року довшає на день

"В мене є погана новина для всіх алергіків: з кожним роком сезон цвітіння все подовжується, – зазначила в ефірі KYIV.LIVE лікар-алерголог, кандидат медичних наук, Анастасія Левченко. – Є навіть такі статистичні дані, що кожного року до цього періоду додається один день. В США були приведені дані дослідження Національного бюро алергії, що протягом останніх 20 років період цвітіння на Землі подовжився на місяць. Це все – завдяки глобальним змінам, кліматичним – в тому числі. Змінюються біоритми рослин, тому вони можуть квітнути декілька разів на рік".

Погода має значення

Коли надворі – сонячна, суха погода, повітрям носиться найбільше пилку. Під час же дощу, весь пилок осідає до землі, повітря очищується від алергенів.Тобто на деякий час людям з алергічними захворюваннями стає легше. Але це дуже короткочасне полегшення, через дві – три години відбувається сплеск активності пилку та концентрації в повітрі. Тому метеоумови дуже впливають на почуття та відчуття людей, які хворіють на алергічні захворювання.

Найголовніше в імунітеті – не міцність

Хтось вважає, що алергія – ознака ослабленого імунітету. Однак все з точністю навпаки: якщо імунітет бореться із зовнішніми подразниками, він не ослаблений, а навпаки проявляє активність і пильність.

"Головне в імунітеті – не його міцність. Я думаю, що ситуація з коронавірусом нам це показала, – говорить алерголог Анастасія Левченко. – Найголовніше – баланс та золота середина. Коли ми маємо алергічну реакцію, це наш організм реагує на безпечні насправді подразники, такі, як рослини, домашні тварини, тощо. Безпечні збудники він чомусь починає сприймати як ворогів. Теорій дуже багато – чому так. Одна з них – тому що наш організм дуже мало контактує з дійсними збудниками. Зараз ми користуємось санітайзерами, все обробляємо, тобто наш організм не бореться зі справжніми збудниками – такими, як віруси, бактерії,гельмінти. І тому шукає собі ворога в безпечних речах. І іноді його реакція занадто гостра. Тож головне – не сила імунітету, а баланс".

Не така страшна тополя, як її малюють

За словами експертів, ставлення до тополі у алергологів нещодавно змінилося. Раніше пух тополі вважали страшным алергеном. А зараз вважається, що тополиний пух, завдає у більшості випадків лише механічні ушкодження слизових. На тополиний пух реагує лише 0, 4 % алергіків – свідчать останні дані. Тож тополя у період цвітіння – ворог для наших нервів, але це дерево – найбільший друг для нашого повітря з точки зору виробляння кисню.

Українці з року в рік роблять ті й самі помилки у період цвітіння

"На кожному лікарському засобі написано: "Самолікування шкідливо для вашого здоров'я", – говорить Анастасія Левченко. – І це правда. До мене часто звертаються люди, які дуже багато витратили і часу, і коштів на самолікування. Дуже часто люди застосовують антигістамінні препарати першого покоління, які мають велику кількість побічних ефектів.. Але хтось порадив, десь чув, в аптечці був, і людина приймає важкий навіть для нервової системи препарат. Або місяць "лікується" судинозвужувальними краплями, які можна використовувати максимум два – три дні. Вони потоншують слизову оболонку носа тощо".

Експерти програми рекомендують не займатись самолікуванням, а звертатись до лікарів при наявності ознак алергії. І обирати не лише серцем, а й за принципами, яких дотримується лікар. Наприклад, авторські методики лікування – добре, але знання міжнародних протоколів лікування та спирання на дані доказової медицини – краще.

Рубрика:
Здоров'я

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: