fbpx
Сьогодні
20:29 14 Чер 2021

Лідери НАТО звернулись до Росії щодо України

Лідери НАТО закликають Росію припинити дестабілізувати Україну, забезпечити вільне судноплавство в регіоні, а також виконувати Мінські домовленості. Союзники також засуджують і не визнають незаконної анексії Криму.

Про це йдеться в підсумковій декларації, ухваленій за підсумками саміту в Брюсселі, передає "Інтерфакс-Україна".

"Ми рішуче засуджуємо і не визнаємо незаконну анексію Криму Росією і засуджуємо його тимчасову окупацію. Порушення прав людини і порушення прав кримських татар і членів інших місцевих громад повинні бути припинені", – зазначається в документі.

Союзники зазначають, що недавнє масове нарощування військової потужності і дестабілізаційні дії Росії в Україні і навколо неї привели до ще більшої ескалації напруженості і підірвали безпеку.

"Ми закликаємо Росію відмовитися від нарощування військової потужності і припинити обмежувати судноплавство в частинах Чорного моря. Ми також закликаємо Росію припинити перешкоджати доступу до Азовського моря і українських портів", – йдеться в декларації.

У зв'язку з цим союзники вітали стриману позицію України та дипломатичний підхід у цьому контексті. Крім того, вони заявили, що намагаються дати раду деескалації.

"Ми також посилюємо нашу підтримку Україні. Ми закликаємо до повного виконання Мінських домовленостей усіма сторонами та підтримуємо зусилля нормандського формату і Тристоронньої контактної групи. Росія як країна, яка підписала Мінські домовленості, несе значну відповідальність з цього приводу. Ми закликаємо Росію припинити розпалювати конфлікт, надаючи фінансову і військову підтримку збройним формуванням, які вона підтримує на сході України", – наголошується в документі.

Союзники також підтвердили повну підтримку Спеціальної моніторингової місії Організації з безпеки та співпраці в Європі (ОБСЄ) в Україні.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: