fbpx
Сьогодні
13:21 14 Чер 2021

Фонд "Таблеточки" провів 6-й щорічний День Пам'яті, присвячений дітям, які померли від раку

Фонд «Таблеточки» провів 6-й щорічний День Пам'яті, присвячений дітям, які померли від раку.

Про це повідомляє Рубрика.

Більше півсотні родин, що перебувають під опікою паліативної програми фонду "Таблеточки", психологи, волонтери та команда фонду зібралися в яблуневому саду під Києвом, щоб разом згадати дітей, які пішли з життя через рак, розповісти свої історії та підтримати одне одного.

Щороку в Україні діагностують 1000 нових випадків онкології у дітей. В розвинених країнах одужує близько 80% дітей. В Україні кожна друга дитина, хвора на рак, помирає.

"День пам'яті" — це надзвичайно важливий день для сімей, коли вони можуть поділитися світлими, ніжними спогадами про дітей. Взяти в ньому участь може будь-яка родина, яка втратила дитину від раку, – не тільки підопічні фонду.

Традицію проводити такі дні започаткували у Великій Британії, в дитячих хоспісах. Там розробили цілу систему допомоги сім'ям, що втратили в результаті хвороби свою дитину. До програми входили такі заходи, як «День пам'яті», допомога психотерапевта, листівки від хоспісу на всі важливі, пам'ятні дати (день народження і смерті дитини, Різдво, Великдень).

Тепер такий День пам'яті для сімей онкохворих дітей раз на рік проводиться і в Україні завдяки благодійникам.

Поки на території закладу, у саду, грали і веселилися брати і сестри померлих дітей, у залі своїми історіями і емоціями ділилися батьки, переглядаючи слайд-відео з фотографіями дітей.

Слова підтримки батькам висловила засновниця фонду "Таблеточки" Ольга Кудіненко.

"У Америці найбільша громадська організація — це організація, яка згадує людей, що померли. В них дуже багато різних груп підтримки: це вдови, які згадують своїх чоловіків і підтримують одна одну; це батьки, чиї діти загинули під час обстрілів у школах; родини, які втратили дітей від онкології. Жодні слова не можуть зробити втрату легшою. Але ми можемо підтримати батьків, дати зрозуміти, що вони не одні, розділити цей біль", — засновниця фонду Таблеточки» Ольга Кудіненко.

На фото: Ольга Кудіненко

Перед родинами виступив гурт Піанобой, співак Дмитро Шуров підтримав батьків своєю піснею "Ніхто не сам".

Про силу батьківської любові у 10-ти хвилинному фільмі, знятому спеціально для цього заходу, говорила психолог фонду Наталія Задесенець.

«Є така думка, що горе особливо сильне там, де багато любові. Я думаю, що така ситуація вчить нас і повертає до того що є цінним, до того що ми любимо. І вже кожну дрібницю ти цінуєш інакше. Неправильно робити вигляд, що нічого не відбувається. Тому що коли дитина народжується — всі про це дізнаються, всі приходять в сім'ю, всі вітають родину, а коли дитина йде, коли будь-який член родини йде — це теж важлива соціальна подія. Як і народження — смерть краще переживати не одному. Будь-який батько чи мати, який втратив дитину, стикається з тим, що незрозуміло для чого жити далі. І коли такий сенс знаходиш — це дає сили радіти, посміхатися, приводити себе до ладу», — психолог фонду Наталія Задесенець.

Ще одна героїня фільму, Світлана, мама Нікіти, який хворів на рак крові, розповіла про те, як ця ситуація змінила її життя.

«Нікіта нас навчив, що дива бувають різні. Для декого диво вилікуватися, а для нас диво було прожити 4 місяці коли нам говорили 1. Я вважаю це теж диво — не здаватися. Були моменти, коли простіше було зупинитися, але ми не зупинялися, не здавалися» — мама Нікіти Світлана Бондарчук.

На фото: Світлана і Кирило Бондарчук

Переглянути відео-фільм до «Дня пам'яті» можна за посиланням:

Фіналом «Дня пам'яті» стала символічна висадка магнолій в пам'ять про дітей. З минулих заходів «Дня пам'яті» у Чабанах вже є яблуневий сад, алея троянд, а тепер і магнолії.

Довідка

"Таблеточки" — благодійний фонд, який вже 10 років допомагає онкохворим дітям в Україні.

Фонд працює в чотирьох напрямках: адресна допомога сім'ям, системна допомога дитячим онковідділенням, захист прав дітей і професійний розвиток медичного персоналу. Щомісяця під опікою фонду 500 сімей і 21 онковідділення по всій Україні. За час роботи фонду більше 5000 сімей отримали адресну допомогу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: