fbpx
Сьогодні
10:15 13 Чер 2021

Порошенко заявив, що "вичавлював" з партнерів безвіз

Фото twitter.com/poroshenko

П'ятий президент України Петро Порошенко заявив, що буквально "вичавлював" з лідерів Євросоюзу План дій щодо візової лібералізації.

Він заявив про це під час телемарафону в ефірі Прямого, 5-го каналу та Еспресо, передає пресслужба "Європейської Солідарності".

"У 2015-2016 роках під час самітів Україна-ЄС я просто «вичавлював» з наших партнерів позицію – дайте План дій щодо візової лібералізації. Спочатку було 80 пунктів, потім 92. І я підійшов до великого друга України Жан-Клода Юнкера і великого друга України Дональда Туска і сказав: напишіть все, що ви вважаєте за потрібне, починаючи від безпеки паспортів і закінчуючи безпекою руху, починаючи від дотримання таємниці на передачу інформації і закінчуючи верховенством права і реформи громадянських прав і свобод. Запишіть, але більше не збільшуйте", – згадує Порошенко.

Він також нагадав, що було багато критики через терміни безвізу, однак п'ятий Президент робив це свідомо.

"Ці терміни дозволяли мені вимагати в керівників ЄС, в лідерів держав-членів ЄС: "я, президент країни, вже пообіцяв на базі домовленості з вами, не з повітря, що ми це отримаємо".

Порошенко також розповів, що Росія ще з 2010 року перешкоджала намаганням України домовитися про безвізовий режим з ЄС.

"Путін постійно ходив ще з 2010 року і просив, щоб в ніякому разі Україна не отримала безвіз без Росії. І весь час, що я був міністром (закордонних справ), ми чітко говорили: ми безвіз будемо отримувати самі, ми не будемо ні від кого залежати", – зауважує Порошенко.

"Для мене це було питання життя і смерті. Знаєте, який відсоток українців підтримувало членство в НАТО в 2014 році? 16%. Ви знаєте, який відсоток українців готове було підтримувати членство в ЄС? 32%. І для того, щоб переконати українців, бо без підтримки людей ти нічого не зробиш, треба було, щоб вони поїхали і самі побачили", – наголошує лідер "Європейської Солідарності".

"І коли вони казали "безвіз на хліб не намажеш", безвіз – це тільки для 5 тисяч заможних громадян, щоб вони їздили, а ми будемо і далі сидіти – ні! Лоукости, квитки по 20, 30, 40 євро туди та назад. І Братислава чи Відень не стає захмарною мрією, це є абсолютно реально. А коли вони вже повернулися, їх не треба було агітувати за ЄС, вони ставали україноботами і європаботами. І ніхто їх уже не переконає", – вважає Порошенко.

"Тільки недолугі люди можуть вважати, що програма реалізації безвізу, чіткий план дій щодо візової лібералізації, це піар-акція Порошенка. Це – повернення України в родину європейських народів", – резюмує він.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: