fbpx
Сьогодні
16:35 13 Чер 2021

Перша у світі: Данія почне використовувати електролітаки у збройних силах

Фото: Pipestrel

Данія першою у світі закупить електричні літаки для використання у своїх збройних силах. Військово-повітряні сили поповнять два одномоторні літаки Velis Electro, розраховані на двох людей кожен.

Про це повідомило Міністерство оборони Данії.

Машини доправлять у льотну школу міста Каруп у вересні. Їх використовуватимуть, зокрема, і для тренувань пілотів. Потенціал електричних літаків в армії перевірятимуть протягом двох років.

Закупівля літаків є частиною плану Міноборони Данії щодо зменшення шкідливого впливу на довкілля.

«Кожен зобов'язаний зробити свій внесок у боротьбу зі змінами клімату. Це стосується і сфери оборони. Тому ми вирішили закупити електричні літаки… Цей досвід буде важливим для майбутніх закупівель обладнання в галузі оборони», — каже міністерка оборони Данії Тріне Брамса.

Чим особливі ці літаки?

Їх виготовляє словенська компанія Pipestrel. Літак повністю екологічний і дуже тихий — виробляє шум у 60 децибелів, що приблизно дорівнює розмові між двома людьми.

Розмах крил Velis Electro — 11 метрів, а злітна вага — 600 кілограмів. Живиться електродвигун від двох літієвих акумуляторів. Час повної зарядки залежить від температури довкілля і зношеності батареї та може займати до двох годин. Крейсерська швидкість літака — до 180 кілометрів на годину, максимальна допустима висота — 3 700 метрів.

Velis Electro — перший у світі повністю електричний літак, що отримав сертифікат від Європейського агентства авіаційної безпеки EASA. Цей сертифікат підтверджує, що літак відповідає нормам льотної придатності, які визначаються правом ЄС, і підходить для польотів у своїй категорії.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: