fbpx
Сьогодні
22:09 12 Чер 2021

Лід в Арктиці тане удвічі швидше, ніж вважалося раніше, — дослідження

Лід у прибережних районах Арктики тоншає вдвічі швидше, ніж вважалося раніше. Товщина льоду впливає на те, як він може захищати океан від прогрівання. Що тонший лід, то більше сонячних променів дістануться океану.

Про це свідчать результати дослідження науковців з Університетського коледжу Лондона, передає Eurek Alert.

Товщина морського льоду визначається за допомогою вимірювання висоти льоду над водою. Але такі вимірювання спотворюються через те, що сніг робить лід важчим. Щоб урахувати вплив снігу на лід, вчені раніше використовували карту висоти снігового покриву в Арктиці, яка застаріла на десятки років та не враховувала зміни клімату.

Науковці з Університетського коледжу Лондона замінили цю карту новою комп'ютерною моделлю, врахувавши, що висота снігового покриву змінюється щороку. Вчені виявили, що щороку зменшується висота снігу, а отже, це впливає і на швидше танення льоду.

Сніговий покрив обчислювали за допомогою таких даних: температура повітря, снігопад, дані про рух льоду. А для обчислення товщини морського льоду використовували радар із супутника Європейського космічного агентства CryoSat-2. Він вимірює, скільки часу потрібно, щоб радіолокаційні хвилі відскочили від льоду — це допомагає обчислити висоту льоду над водою та обрахувати загальну товщину льоду.

Вони виявили, що у Карському, Чукотському та Морі Лаптєвих темпи танення морського льоду зросли на 98%, 110%, та 70% у порівнянні з попередніми розрахунками, які робили 20 років тому. Також вчені з'ясували, що щороку лід тоншає на 58%.

«Товщина морського льоду — це показник здоров'я Арктики. Товстіший лід захищає океан, як ковдра, від прогрівання, сонячних променів. Тонкий лід рідко переживає арктичне літо», — зазначив один з авторів дослідження Роббі Маллетт.

Вчені сподіваються, що результати їхнього дослідження про товщину льоду можна використати для оцінки ефективності різних моделей боротьби зі змінами клімати.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: