fbpx
Сьогодні
19:56 12 Чер 2021

Гетманцев пояснив, якими будуть оподаткування айтішників і навантаження на фонд оплати праці

Парламентський комітет доопрацьовує до другого читання законопроєкт про Дія-сіті, який передбачає спеціальний податковий режим для IT-галузі.

Про це в інтерв'ю НВ Бізнес розповів голова комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

Він заявив, що, хоча наразі податкова і не штрафує айтішників, які працюють як фізособи-підприємці, такий спосіб діяльності все ж є ухиленням від оподаткування.

«Якщо ви працюєте як ФОП, а зміст вашої діяльності повністю відповідає трудовій функції, підприємство несе ризики за вас, ви отримуєте зарплату, ви виконуєте певний процес, тобто у вас є режим роботи і так далі – то ви співробітник, ви найманий співробітник, ви не підприємець. І ось замість того щоб ваші трудові відносини були трудовими, ви укладаєте уявний договір з роботодавцем про те, що ви нібито є бізнесменом, який йому надає якісь послуги на свій ризик. Хоча цього насправді немає. І отримуєте під це пільгу. Тобто єдиною метою укладення цього договору є ухилення від оподаткування. Він уявний», — сказав Гетманцев.

«Якщо ви будуєте свій бізнес на роки, то його будувати не можна на такій базі. Тому що рано чи пізно у вас почнуться проблеми. Як це відбувається в інших країнах. І якщо ви хочете працювати з шанованими іноземними компаніями, то рано чи пізно вони почнуть ставити відповідні питання», — додав глава податкового комітету Ради.

Він нагадав, що виходом з такої ситуації стала пропозиція Михайла Федорова — віцепрем'єра і міністра з цифрової трансформації – про створення Дiя-Сiтi, спеціального правового, у тому числі податкового режиму для IT-галузі. «Ми в першому читанні підтримали в Комітеті цей законопроєкт, він зараз рекомендований у зал. Але до другого читання його треба буде суттєво доопрацьовувати. Там є нюанси», — сказав Гетманцев.

За його словами, нинішній законопроєкт передбачає наступні податкові ставки для айтішників: «Податок на доходи фізосіб із зарплат — п'ять відсотків плюс півтора відсотка військового збору для працівників. Податок на прибуток при виведенні грошей — дев'ять відсотків. ЄСВ — мінімальний платіж».

Говорячи про проблему виведення зарплат із тіні, Гетманцев відзначив, що цьому має посприяти прийняття нового Кодексу законів про працю та зменшення тиску на фонд оплати праці.

«Ми дали пропозицію зменшити ефективну ставку. Зараз 34%, наступний крок — до 30%, і потім щороку знижувати до 25%. Є три податки: ЄСВ, ПДФО та військовий збір. Об'єднаємо це все в один податок. І притягати до відповідальності тих, хто не оформляє своїх пільговиків. Відповідальність повинна бути. Тому що хочемо ми чи ні, але лише пряником ми точно не виведемо зарплати з тіні», — сказав він.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: