fbpx
Сьогодні
19:15 12 Чер 2021

Батьки Протасевича просять Меркель допомогти врятувати сина

Батьки заарештованого режимом Лукашенка опозиційного журналіста Романа Протасевича звернулися до канцлера ФРН Ангели Меркель із проханням посприяти звільненню їхнього сина.

Про це вони заявили у інтерв'ю Bild, повідомляє Радіо Свобода.

Дмитро і Наталія Протасевичі, які живуть у Польщі після втечі з Білорусі 10 місяців тому, в оприлюдненому 12 червня інтерв'ю заявили, що їхній 26-річний син Роман й інші білоруські політв'язні зазнають щодня насильства.

"Ми просимо вас допомогти нам випустити всіх невинних із тюрем. Будь ласка, зупиніть Лукашенка. Кожен новий день, ні, кожна нова година, що минає, коштує невинним, у тому числі дітям, їхніх життів", – заявили батьки Протасевича.

За їхніми словами, листи, які вони пишуть своєму синові, до нього не доходять, а його адвокат не може вільно поговорити з ними по телефону.

3 червня провладний держканал Білорусі ОНТ опублікував інтерв'ю з затриманим Протасевичем. У ньому блогер "зізнається", що "визнав провину" у кримінальній справі про організацію протестів у Білорусі.

Як повідомлялося, 23 травня літак ірландської авіакомпанії Ryanair, що прямував з Афін до Вільнюса через повітряний простір Білорусі, було екстрено посаджено на аеродромі Мінська нібито за сигнал про замінування. За дорученням Олександра Лукашенка, для його супроводу в небо було піднято винищувач МіГ-29.

На борту лайнера перебував редактор внесеного в Білорусі в список екстремістських Телеграм-канала "Беларусь головного мозга", колишній редактор також визнаного в Білорусі екстремістським Телеграм-каналу Nexta Роман Протасевич і його подруга, громадянка РФ, студентка вільнюського Європейського гуманітарного університету Софія Сапега. Їх було затримано.

ЄС і США засудили примусову посадку в Мінську лайнера Ryanair, а також вимагають звільнення Протасевича.

Згодом опозиціонер заявив, що переконаний, що його підставили, і він підозрює в цьому людину, з якою мав особистий конфлікт. Протасевич пояснив, що завчасно нікому не повідомляв про свою поїздку, маршрут і дату вильоту.

"Написав в робочий чат за 40 хвилин до вильоту, куди і як я буду летіти. Там була і ця людина … Одна з перших речей, про яку я подумав, – реально мене просто підставили! Я ніде це не говорив, а як тільки я це сказав, відразу опинився в Мінську. Ось відразу", – сказав Протасевич.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: