fbpx
Сьогодні
23:28 11 Чер 2021

Вчені заявили, що через глобальне потепління озера Землі втрачають кисень швидше, ніж океани

Вчені з Ренсселерського політехнічного інституту заявили про те, що через глобальне потепління озера втрачають кисень навіть швидше, ніж Світовий океан.

Щоб прийти до такого висновку дослідники виміряли рівень кисню в прісноводних озерах помірних широт, повідомляє «Популярная механика».

Прісноводні озера є життєво важливими джерелами води для людей і мікроорганізмів. Незважаючи на те, що вони займають всього 3% земної поверхні, вони містять непропорційно велику концентрацію біорізноманіття планети. Зниження ж кисню в прісній воді несе загрозу біорізноманіттю і якості питної води для людей.

У ході дослідження вчені проаналізували 45 тисяч зразків води, які були зібрані з 1941 року з майже 400 озер по всьому світу. Вважається, що з підвищенням температури кількість кисню, яку утримує вода, знижується. Вчені з'ясували, що з 1980 року рівень кисню в озерах скоротився на 5,5% на поверхні і на 18,6% – в глибині.

Вчені відзначають, що наслідки втрати кисню озерами величезні. Зі зменшенням його концентрації в воді зростає ризик втрати видів. «Ми виявили, що зараз озера втрачають кисень в 2,75 – 9,3 рази швидше, ніж океани, це зниження буде мати наслідки для всієї екосистеми», – заявив автор дослідження Кевін Роуз.

Ще одним наслідком зниження кисню в воді є процвітання бактерій, які виробляють метан. Потенційно це може означати, що озера викидають в атмосферу підвищену кількість метану в результаті втрати кисню, що може призвести до підвищеного нагрівання планети.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: