fbpx
Сьогодні
15:56 11 Чер 2021

Вчені запропонували боротися з почуттям самотності за допомогою шуму

Вчені з Університету Джеймса Кука заявили про те, що шум можна використовувати для боротьби з почуттям самотності.

За їхніми словами, більш гучні звуки змушують людей відчувати себе ближчими до інших і фізично, і психологічно, повідомляє Naked science.

Для участі в дослідженні вчені запросили понад дві тисячі добровольців з Сінгапуру, Великої Британії, США та Австралії. З ними провели 12 експериментів, які показали, як гучність звуку впливає на стан людей, їх почуття самотності і близькість до інших учасників.

Виявилося, що більш гучні звуки змушують людей відчувати себе ближчими до інших і фізично, і психологічно. Крім того, після соціальної ізоляції учасники експерименту стали віддавати перевагу більш гучним звукам. Вплив гучних подразників пом'якшував психологічні наслідки соціальної ізоляції, такі як гнів, самотність і пригнічений настрій.

Вчені вважають, що це можна пояснити не лише бажанням отримувати більше емоцій від гучної музики, а й потребою в спілкуванні. Гучні звуки створюють більш «соціальну» атмосферу.

«Шум відображає фізичну і психологічну близькість з іншими людьми. Ми думаємо, це тому, що живі і яскраві місця, як правило, голосніші, ніж мляві і безплідні. Крім того, люди, як правило, більш балакучі з друзями і спокійніші з незнайомцями, тому з часом гучні звуки можуть нагадувати про події і людей», – заявив один з авторів роботи Демінг Ван.

На думку вчених, їхнє дослідження особливо важливе в період довгої ізоляції, пов'язаної з пандемією коронавірусу. Крім того, їх можна використовувати і в інших ситуаціях, де є ризик зіткнутися з соціальною ізоляцією.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: