fbpx
Сьогодні
19:51 10 Чер 2021

У ПФУ розповіли про важливе нововведення щодо трудових книжок

Трудові книжки переводитимуть в електронний формат.

Як це відбуватиметься, розповів голова правління Пенсійного фонду України Євгеній Капінус, пише "Україна 24".

"У нас формується реєстр ще з 2000 року, і він наповнюється інформацією про стаж з 2004 року. На сьогодні ця система діюча. Коли йдеться про наповнення інформації з паперових трудових книжок, це означає, що буде внесена додаткова інформація, яка до 2004 року, і перевірена інформація, яка є після 2004 року. Щоб відбулося таке наповнення, закон передбачає, що протягом 5 років роботодавець або сама застрахована особа подасть відповідну скан-копію своєї трудової книжки до ПФУ – це можна зробити через електронний кабінет на порталі ПФУ або через мобільний додаток. Після цього працівниками ПФУ відповідні скани будуть розшифровані та введені в систему. Як роботодавець, так і працівник зможуть користуватися цією системою, яка необхідна щодо працевлаштування, стажу, зарплати тощо – і надалі її вести вже не в паперовому, а електронному вигляді.

Разом з тим, закон передбачає, що це вноситиметься протягом 5 років, але це не означає, що паперова книжка буде повністю призупинена. Якщо людина захоче, вона зможе вимагати, щоб така трудова книжка велася. Але основний набір інформації буде міститися в електронному реєстрі. Ми вже отримали понад 650 тис. скан-копій трудових книжок", — сказав він.

Також Капінус розповів, що робити, якщо людина втратила трудову книжку.

"На сьогодні є загальна стандартна процедура відтворення цієї інформації. Людина може подати інші документи: довідку з роботи, інші підтверджувальні документи. Вони також будуть оцифровані. Якщо підприємства немає, то в такому випадку воно мало подати документи в архіви, і з архівів піднімається відповідна інформація, якщо буде така необхідність. Але якщо ця інформація до 2000 року, то ми користуємося виключно реєстром. І людині не потрібно шукати якусь додаткову інформацію, вона вся буде наявна в електронному вигляді", — сказав він.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: