fbpx
Сьогодні
18:51 10 Чер 2021

У Гаазі озвучили встановлені факти причетності Гіркіна та інших бойовиків до збиття MH17

У суді у справі катастрофи літака MH17 озвучили матеріали, в яких слідство доводить причетність Ігоря Гіркіна, Олега Пулатова, Сергія Дубінського і Леоніда Харченка до подій, що стали причиною авіакатастрофи над Донбасом у 2014 році.

Про це передає "Інтерфакс-Україна".

Читання матеріалів в суді відбувалося з 7 по 10 червня.

"Звинувачення вважає, що вони зробили значний внесок в те, що MH17 був збитий. Суд обговорив матеріали, відображені в справі й ті, що стосувалися питань, чи був рейс MH17 збитий ракетою "Бук", матеріали справи щодо інших можливих причин катастрофи MH17, а також матеріали, що стосуються можливого місця запуску ракети "Бук" і того, що робили обвинувачені напередодні 17 липня, і більш детально, що вони робили безпосередньо в день 17 і 18 липня 2014 року", – заявив головуючий суддя Хендрік Стейнхаус.

Під час розгляду матеріалів справи суд не раз підкреслював, що оголошені факти думкою суду не є. Власну оцінку суд повинен дати під час оголошення вироку.

Згідно з матеріалами справи, незабаром після падіння MH17 під час телефонних розмов сепаратисти говорили про літак "Су" або "Іл". За їх словами, літак збили "нашою стороною" і він впав за шахтою неподалік від Грабового. При цьому приблизно через пів години після падіння літака сепаратисти вперше заговорили про те, що він міг бути пасажирським і змінили риторику. Обвинувачені почали говорити про те, що "Боїнг" був нібито збитий українським літаком "Су", який вони нібито збили після цього.

Також в суді заслухали перехоплені телефонні розмови обвинувачених в день авіакатастрофи MH17.

Слідство вважає, що після того, як MH17 впав, "Бук" перевезли з місця запуску біля Первомайська в невідоме місце. Це зробили для того, щоб укрити його від вогню з боку українських позицій. Після цього ракетну установку доставили в Сніжне, звідки згодом перевезли в Росію. Слідство також встановило маршрут, яким слідував "Бук", і вважає, що установка належала 53-й бригаді протиракетної оборони РФ.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: