fbpx
Сьогодні
16:21 09 Чер 2021

У National Geographic визнали існування ще одного, п'ятого океану

У Всесвітній день океанів картографи National Geographic визнали, що завдяки стрімкій течії довкола Антарктиди можна вирізнити п'ятий океан – Південний.

Про це повідомили на сайті National Geographic.

Там зазначають, що ті, хто знайомий з Південним океаном, водоймищем, що оточує Антарктиду, знають, що він не схожий на жоден інший.

"Будь-хто, хто був там, буде боротися за те, аби пояснити, що так зачаровує в цьому, але вони всі погодяться, що льодовики синіші, повітря холодніше, гори більш страхітливі, а пейзажі більш захоплюючі, ніж де б то не було", – каже Сет Сікора-Боді, морський вчений з Національного управління океанічних і атмосферних досліджень.

Відколи National Geographic почала складати карти 1915 року, вона визнала чотири океани: Атлантичний, Тихий, Індійський і Північний Льодовитий океани. Починаючи з 8 червня, Всесвітнього дня океанів, він визнає Південний океан п'ятим світовим океаном.

"Південний океан давно визнаний вченими, але оскільки ніколи не було міжнародної угоди, ми ніколи не визнавали її офіційно", – говорить географ National Geographic Society Алекс Таїт.

Географи обговорювали, чи мають води навколо Антарктиди достатньо унікальних характеристик, щоб заслужити власне ім'я, або ж вони просто холодні, південні частини Тихого, Атлантичного та Індійського океанів.

"Це свого роду географічна занудія в деякому роді", – каже Таїт. Він і Комітет з питань політики в галузі карт Національного географічного товариства розглядали цю зміну протягом багатьох років, спостерігаючи за тим, як вчені і преса все частіше використовують термін Південний океан.

Зміна, додає він, узгоджується з ініціативою Товариства щодо збереження Світового океану, фокусуючи увагу громадськості на регіоні, що особливо потребує центру прожектора до збереження.

"Ми завжди маркували його, але ми маркували його дещо інакше [ніж інші океани]", – каже Таїт. "Ця зміна зробила останній крок і каже, що ми хочемо визнати його через його екологічний поділ".

Морський біолог і дослідник національного географічного положення Сільвія Ерл високо оцінила картографічне оновлення.

"Хоча є тільки один взаємопов'язаний океан, браво National Geographic за офіційне визнання тіла води, що оточує Антарктиду, Південним океаном", – написав Ерл в заяві електронною поштою.

Це єдиний океан, який може торкнутися трьох інших і повністю охопити континент, а не охоплювати ним.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: