fbpx
Сьогодні
20:43 09 Чер 2021

"Дуже поганий день у Кремля": стало відомо про перебіг суду щодо справи МН17

Після того, як на суді в Нідерландах у справі про збитий на Донбасі малайзійський "Боїнг" МН17 були озвучені показання свідків, російську версію катастрофи більше ніхто не буде сприймати всерйоз.

Про це заявив в ефірі телеканалу "Україна 24" головний розслідувач міжнародної організації Bellingcat, журналіст Христо Грозєв, передає "Рубрика".

"Думаю, сьогодні дуже поганий день у Кремлі, тому що після цієї доказової бази, яка була представлена, просто немає шансів, щоб об'єктивний суд не приймав версію обвинувачення як єдину, як основну. В продовження вчорашнього дня ми почули не тільки свідків, які були нейтральними жителями місцевості, які бачили вибух, що йшла ракета з того місця, підконтрольного проросійським сепаратистам, але навіть представники цих самих сепаратистів – називати сепаратистами їх зручніше… Одним зі свідків був доброволець із Росії з російським громадянством, який працював під Гіркіним. Він розповів, як особисто супроводжував "Бук", побачив потім "Бук" без однієї ракети, і вибачився перед родичами всіх убитих. Ось це те, що ми вчора побачили", – зазначив Грозєв.

За словами журналіста, сьогодні в суді "ми почули десятки дзвінків, перехоплень":

"Вперше повністю почули, як Гіркін просить терміново йому дати "Буки" з Москви. Ми чуємо повний ланцюжок, по хвилині, про те, як "Бук" приїжджає, як його супроводжують, як стріляють, як думають, що вони стріляють по військовому літаку, як його ховають. Після всього цього не бачу жодного шансу в російської версії, щоб вона була серйозно сприйнята судом".

Розслідувач Bellingcat підкреслив, що вимоги, які були спрямовані до Російської Федерації судом, про допит представників 53-ї бригади, з якої, за версією слідства, прийшов "Бук", поки зустріли відмову.

"Тому в разі, коли є відсутність сприяння однієї сторони, вона втрачає можливість дати свою версію. Сьогодні також суд вислухав свідчення свідків, які, як виявилося, дали під тиском спецслужб Росії", – сказав він.

Грозєв додав, що зараз суд "розглядає тільки цих чотирьох обвинувачених, Гіркін серед них найголовніший".

"Він (Гіркін – ред.) винен в тому, що вимагав підтримку, отримав її і дав дозвіл на постріл. Наступний крок суду – люди над Гіркіним, ті, які реально його туди послали. За нідерландським законодавством ланцюжок відповідальності має дійти до найвищого рівня. Гіркін, я вважаю, посередині цього ланцюжка", – заявив журналіст.

Рубрика:
Політика Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: