fbpx
Сьогодні
12:46 09 Чер 2021

Кулеба прокоментував "чергову порцію плівок Джуліані"

Фото: aa.com.tr

Чергова порція плівок Джуліані знову розбурхує уяву читачів про начебто роль України в спробах колишнього президента Трампа "наздогнати" нинішнього президента Байдена у 2019 році. Дипломатія — річ нелінійна.

Про це міністр закордонних справ Дмитро Кулеба написав у Фейсбук, передає "Нromadske".

Він вважає, що маневри в дипломатії є річчю необхідною, якщо вони допомагають досягнути кінцевої мети — захистити національні інтереси. Кулеба каже, що у 2019 році Україна постала перед серйозним викликом, коли її інтенсивно намагалися втягнути у внутрішню політику США.

Національний інтерес тоді, мовляв, полягав у тому, щоб зберегти двопартійну підтримку в США, не дати звинуватити Україну у «підіграванні» тій чи іншій стороні й водночас не зіпсувати відносини з тодішньою адміністрацією США.

"Це була дипломатія в умовах ідеального шторму. Попри шалені загрози, Україні вдалося з ним справитися і пройти цей період гідно. Розмова Андрія Єрмака була частиною цієї складної дипломатичної гри. Він все правильно зробив, нормально утримав розмову в межах конструктивної дипломатії", — вважає він.

Кулеба визнав, що під час цієї розмови на нього тиснув Джуліані "з його неперевіреними даними й чіткою метою втягнути Україну у внутрішню політику США".

"Нехай роль Руді Джуліані оцінює американський Facebook та правосуддя. Ми свій тест тоді склали, тому що ані президент Зеленський, ані Андрій Єрмак, як безпосередній співрозмовник Джуліані не дозволили втягнути нашу державу у внутрішньоамериканські розборки й при цьому не побили горщики з тодішньою адміністрацією", — додав міністр.

Довідка

Американські журналісти повідомили про нові деталі розмови, яка відбулася у липні 2019 року між Андрієм Єрмаком, Руді Джуліані та тодішнім представником Держдепартаменту США Куртом Волкером.

У розмові Джуліані закликав українську сторону розпочати розслідування проти Джо Байдена. Через те, що США виділили Україні кредит в 1,2 мільйона доларів начебто після звільнення генпрокурора Віктора Шокіна, який нібито розслідував незаконну діяльність сина Байдена Гантера в українській газовидобувній компанії Burisma.

Джуліані під час розмови повторював, що Зеленський має оголосити про розслідування щодо Байдена та про те, що Україна нібито втручалася у вибори президента США-2016, щоб нашкодити Трампу.

CNN пише, що Єрмак під час зустрічі "терпляче слухав" і намагався направити розмову на розв'язання дипломатичних питань. Наприклад, намагався домовитися про дату візиту Зеленського до Вашингтона. Водночас він дав сигнал, що "буде працювати, щоб рухатися вперед у "розслідуваннях"".

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: