fbpx
Сьогодні
17:00 09 Чер 2021

Бойовики ОРДЛО блокують КПВВ для дітей, що бажають подати документи в українські заклади освіти

English version here

Окупаційна влада з території ОРДЛО порушує права дітей на освіту та свободу пересування.

Про це повідомила омбудсмен з прав людини Людмила Денісова.

Вона розповіла, що в ОРДЛО прийняли рішення обмежити виїзд дітей старше 14 років, у яких немає паспорта громадянина України, Російської Федерації, закордонних паспортів цих країн чи "паспорта ДНР".

Омбудсмен повідомила, що наразі дітей цього віку на блок-посту "Оленівка" висаджують з автобусів разом з батьками та не випускають з тимчасово окупованої території Донецької області. Таким чином, діти не зможуть своєчасно подати документи для вступу до закладів освіти. Водночас вона нагадала, що раніше дітям 14-16 років представники так званої «ДНР» дозволяли виїжджати за свідоцтвом про народження разом з одним з батьків.

Денісова звернулася до Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні з проханням сприяти дітям, які живуть на тимчасово окупованих територіях Донецької, Луганської областей, у забезпеченні їхнього права на освіту та свободу пересування.

Також вона наголосила, що згідно з міжнародним гуманітарним правом щодо захисту цивільного населення під час збройних конфліктів, держави-учасниці зобов'язані вживати всіх можливих заходів, з метою гарантування захисту та догляду за дітьми, яких торкається збройний конфлікт.

Крім того, Денісова нагадала, що з 7 червня в Україні почали роботу освітні центри "Донбас–Україна", створені для організації вступу до українських закладів вищої освіти абітурієнтів з тимчасово окупованих територій.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: