fbpx
Сьогодні
20:32 08 Чер 2021

Заступник Єрмака обговорив з представниками ЄС проблеми судової реформи

Заступник керівника Офісу Президента України Андрій Смирнов провів зустріч з головою Представництва ЄС в Україні Матті Маасікасом, заступником генерального директора Директорату з питань добросусідства та перемовин щодо розширення Європейської комісії, керівником групи підтримки України в Єврокомісії Катаріною Матерновою та керуючим директором з питань Росії, Східного партнерства, Центральної Азії, регіонального співробітництва та ОБСЄ Європейської служби зовнішньої діяльності Міхаелем Зібертом. У зустрічі також взяли участь члени групи підтримки України в Єврокомісії.

Про це пише Офіс Президента. 

Під час обговорення законопроектів щодо діяльності Вищої кваліфікаційної комісії суддів України (ВККС) і Вищої ради правосуддя (ВРП) Андрій Смирнов наголосив, що наразі відкритим залишається головне питання – щодо принципів ухвалення рішень конкурсними комісіями.

Зокрема, конкурсною комісією з відбору кандидатів на посаду члена ВККС, перший склад якої має формуватися з трьох суддів або суддів у відставці, запропонованих Радою суддів України, і трьох міжнародних експертів, запропонованих міжнародними організаціями, з якими Україна співпрацює у сфері запобігання та протидії корупції або судової реформи.

Єрмак обговорив з високопосадовцями ЄС

Фото: president.gov.ua

Заступник керівника Офісу Президента акцентував увагу на тому, що до законодавчого врегулювання питання участі міжнародних експертів та їхньої ролі в ухваленні рішень потрібно обов'язково підходити з урахуванням уже набутого досвіду та перспектив конституційного контролю таких законодавчих змін.

Андрій Смирнов також закликав міжнародних партнерів обговорити пропозицію, яка пролунала під час вчорашньої зустрічі від голови Венеціанської комісії Джанні Букіккіо щодо введення до складу конкурсних комісій сьомого члена, який би був рівновіддаленим та незалежним від усіх органів державної влади і водночас користувався беззаперечною довірою та авторитетом серед інших суб'єктів формування конкурсних комісій.

Єрмак обговорив з високопосадовцями ЄС

Фото: president.gov.ua

«У доволі складних і тривалих дискусіях з нашими міжнародними партнерами стосовно формули прийняття рішень конкурсними комісіями за участі міжнародних експертів ми обов'язково знайдемо справедливий баланс, при якому ухвалені конкурсними комісіями рішення викликатимуть загальну довіру не тільки у сторін їхнього прийняття, а й у суспільства», – зауважив Андрій Смирнов.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: