fbpx
Сьогодні
14:00 08 Чер 2021

Вчені розповіли, що сталося в перші миті після Великого вибуху

Вчені з Копенгагенського університету змогли відкрити завісу таємниці і розповісти про те, що відбувалося в перші миті після Великого вибуху.

Вони вивчили речовину під назвою кварк-глюонна плазма, яка була єдиною матерією, що існувала тоді, повідомляє Naked science.

Вважається, Всесвіт почав розширюватися, але перед цим перебував у стані сингулярності, тобто, стислості в нескінченно щільну і гарячу речовину. Подробиці ж перших миттєвостей після Великого вибуху невідомі.

Тепер же вчені з'ясували, що плазма, що складається з кварків і глюонів, спочатку була розділена гарячим розширенням Всесвіту, а потім частина кварків перетворилася на клас частинок під назвою адрони. Адрон з трьома кварками утворює протон, а той, у свою чергу, служить частиною атомних ядер. З них і складається Всесвіт.

Тобто, кварк-глюонна плазма існувала в перші 0,000001 секунди Великого вибуху, після чого зникла через розширення. Вченим вдалося відтворити цей процес на Великому адронному колайдері.

Дослідники також розробили алгоритм, здатний аналізувати колективне розширення більшої кількості вироблених частинок одночасно, ніж будь-коли раніше. Завдяки цьому вдалося показати, що кварк-глюонна плазма спочатку була в рідкому стані і лише згодом змінила його на газоподібний.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: