fbpx
Сьогодні
Екорішення 19:56 08 Чер 2021

В Україні запустили державний портал ЕкоСистема. Там вже тестують дві нові екопослуги

Мінцифри запускає новий державний портал ЕкоСистема. Там вже тестують дві нові екопослуги.

Про це повідомили міністр Мінцифри Михайло Федоров та заступник міністра захисту довкілля та природних ресурсів України (CDTO) Руслан Стрілець.

На порталі будуть доступні 6 послуг:

  • висновок про транскордонне перевезення відходів
  • ліцензія на відходи
  • лісорубний квиток
  • сертифікат походження деревини
  • декларація про відходи
  • дозвіл на водокористування

"Зручно, швидко, без корупції та паперів можна отримати доступ до 35 реєстрів екологічної інформації. Загалом плануємо запустити 29 послуг та інтегрувати їх з порталом Дія. Наприклад, на порталі доступна Екологічна мапа, яка надає можливість громадянам надіслати звернення з геоприв'язкою та фотоматеріалами щодо виявлених місць стихійних сміттєзвалищ", — обіцяє Федоров.

екосистема

Окрім цього, будуть відкриті дані понад 60 реєстрів, що дасть можливість кожному українцю в режимі реального часу моніторити стан навколишнього середовища, зокрема якість води, повітря, кількість пестицидів, лісові пожежі.

Стрілець підкреслив, що:

🔺 10 тис. запитів на отримання публічної інформації надходить до Міністерства щороку – це понад 1 млн паперових сторінок звернень та відповідей, які мандрують країною;
🔺 75 тис. звернень надходить до Міністерства та облдержадміністрацій щодо отримання послуг у сфері захисту довкілля;
🔺 55% бізнесу отримує таку послугу, у той час, як 45% підприємств ніколи не мали дозвільних документів у сфері захисту довкілля. Це та інформація, яку втрачає держава для аналізу та ефективної роботи;
🔺 отримання одного дозвільного документа – це понад 4 тис. 300 годин очікування, а ще 6 тис. грн непрямих витрат для підприємців – на відрядження, папір, друк, консалтинг.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: