fbpx
Сьогодні
14:56 08 Чер 2021

У роботі найбільших інтернет-ресурсів стався масштабний збій: відома попередня причина

Низка сайтів провідних засобів масової інформації та урядових порталів по всьому світу була недоступною приблизно годину в обід у вівторок, 8 червня. Імовірно, причиною є несправності у сервісі, який обслуговує сайти та пришвидшує доступ до них.

Про це повідомляє TechCrunch.

Зокрема, недоступними були сайти таких ЗМІ, як CNN, The New York Times, Financial Times, The Guardian. Не працювали й сервіси на кшталт HBO Max, Hulu, Twitch, Reddit, Spotify, Amazon, а також сайт уряду Великої Британії gov.uk.

Так, під час спроби зайти на згадані сайти користувачі бачили помилку 503. Вона означає, що сервер, де зберігає свої дані той чи інший ресурс, не може обробити нові запити до бази даних. Станом на зараз доступ до більшості сайтів відновлено.

Поки тривав збій, деякі новинні сайти намагалися оригінально вийти із ситуації. Так, The Verge писало новину про збій у ґуґл-документі. Але на початку забуло обмежити права редагування, тож вийшло щось таке:

Імовірно, проблема криється в американській компанії Fastly, яка надає хмарні послуги. За даними сервісу відстеження інтернет-збоїв DownDetector, на роботу Fastly почали скаржитися з 13:00. У Fastly підтвердили збій і заявили, що вже полагодили його, але деякий час сайти можуть завантажуватися довше, ніж зазвичай.

TechCrunch уточнює, що Fastly є CDN-провайдером. CDN розшифровується як «мережі постачання контенту». Йдеться про мережу глобальних серверів, які покращують і пришвидшують доступ до сайтів у світі.

Отже, коли ви заходите на сайт якогось ЗМІ, яке базується у США, провайдер завантажує контент не безпосередньо із сервера у США, а з фізично найближчого сервера. Це економить час і ресурси інтернет-провайдера. Тому збій у роботі Fastly не мав зачепити самі сайти, які не відкривалися.

Подібні ситуації не є чимось рідкісним і зазвичай через деякий час розв'язуються. Приміром, у грудні 2020 року масштабний збій тривалістю 45 хвилин стався в роботі сервісів Google. Тоді в компанії причиною цього назвали переповнення внутрішнього сховища.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: