fbpx
Сьогодні
19:36 08 Чер 2021

Південні кити за останні 20 років зменшилися в розмірах і втрачають здатність до розмноження. Причина – людський чинник

Південні кити звичайні, яких залишилося близько 300-400 особин у всьому світі, зменшуються в розмірах через людську діяльність і зміни клімату. Унаслідок цього тварини втрачають здатність до розмноження, що загрожує повним зникненням їхнього виду.

Як повідомляє Associated Press, про це йдеться в дослідженні групи американських науковців, оприлюдненому 3 червня у виданні Current Biology.

Досліджуючи китів, науковці раніше зосереджувалися виключно на показниках їхньої смертності. Але про можливість загибелі виду може свідчити й те, чи здатні його представники до розмноження й вигодовування малюків — а це залежить якраз від розміру китів.

Співавторка дослідження, Емі Ноултон із Нью-Інґленд Екверіум, що в Бостоні, розповіла про експедицію кількарічної давнини, коли вона виявила кількох дрібних південних китів. За розміром їм мав би бути рік, але аналіз показав, що вони були вдвічі старші.

Це й наштовхнуло дослідників на чолі з науковцем Національного управління океанічних та атмосферних досліджень США Джошуа Стюартом на більш масштабне дослідження. Вони взяли зображення 129 південних китів звичайних, зроблені протягом 1981-2019 років, і порівняли їх.

З'ясувалося, що за двадцять років розмір китів зменшився в середньому з 14 метрів до 13. Це означає, що вони не матимуть достатньо сил, щоб вигодовувати молодняк, ба навіть завагітніти. А отже, популяція південних китів звичайних буде скорочуватися.

південний кит

Аналізуючи, чому так сталося, науковці вказують на людський чинник. Потрапляння китів у сіті, зіткнення з рибальськими човнами й кліматичні зміни, через які зникає їхній природній харч, — усе це призводить до стресу, а отже, й зменшення розмірів тварин.

«Понад 83% південних китів звичайних принаймні раз у житті потрапляли в сіті, а деякі з них — навіть вісім разів. Якщо це їх не вбиває, то точно впливає на здатність розмножуватись», — каже Емі Ноултон. Вона додає, що наразі, за оцінками, у світі залишилися близько 350-400 південних китів звичайних. У 2010 році їх налічувалося пів тисячі.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: