fbpx
Сьогодні
19:36 08 Чер 2021

Південні кити за останні 20 років зменшилися в розмірах і втрачають здатність до розмноження. Причина – людський чинник

Південні кити звичайні, яких залишилося близько 300-400 особин у всьому світі, зменшуються в розмірах через людську діяльність і зміни клімату. Унаслідок цього тварини втрачають здатність до розмноження, що загрожує повним зникненням їхнього виду.

Як повідомляє Associated Press, про це йдеться в дослідженні групи американських науковців, оприлюдненому 3 червня у виданні Current Biology.

Досліджуючи китів, науковці раніше зосереджувалися виключно на показниках їхньої смертності. Але про можливість загибелі виду може свідчити й те, чи здатні його представники до розмноження й вигодовування малюків — а це залежить якраз від розміру китів.

Співавторка дослідження, Емі Ноултон із Нью-Інґленд Екверіум, що в Бостоні, розповіла про експедицію кількарічної давнини, коли вона виявила кількох дрібних південних китів. За розміром їм мав би бути рік, але аналіз показав, що вони були вдвічі старші.

Це й наштовхнуло дослідників на чолі з науковцем Національного управління океанічних та атмосферних досліджень США Джошуа Стюартом на більш масштабне дослідження. Вони взяли зображення 129 південних китів звичайних, зроблені протягом 1981-2019 років, і порівняли їх.

З'ясувалося, що за двадцять років розмір китів зменшився в середньому з 14 метрів до 13. Це означає, що вони не матимуть достатньо сил, щоб вигодовувати молодняк, ба навіть завагітніти. А отже, популяція південних китів звичайних буде скорочуватися.

південний кит

Аналізуючи, чому так сталося, науковці вказують на людський чинник. Потрапляння китів у сіті, зіткнення з рибальськими човнами й кліматичні зміни, через які зникає їхній природній харч, — усе це призводить до стресу, а отже, й зменшення розмірів тварин.

"Понад 83% південних китів звичайних принаймні раз у житті потрапляли в сіті, а деякі з них — навіть вісім разів. Якщо це їх не вбиває, то точно впливає на здатність розмножуватись", — каже Емі Ноултон. Вона додає, що наразі, за оцінками, у світі залишилися близько 350-400 південних китів звичайних. У 2010 році їх налічувалося пів тисячі.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Вибачте, для коментування необхідно увійти.
Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: