fbpx
Сьогодні
Відео 10:45 08 Чер 2021

Вчені навчили робота "посміхатися у відповідь"

Вчені з Колумбійського університету Нью-Йорка використовували технологію машинного навчання, щоб навчити роботів відповідати на емоції людей.

Дослідники вважають, що це може допомогти створити довірчі відносини між людьми та їхніми колегами-роботами, повідомляється в блозі університету.

Як відзначають вчені, емоції іншої людини відіграють одну з головних ролей в побудові довірчих відносин. Але більшість роботів все ще зберігають статичний вираз обличчя. Разом з тим, вони все частіше використовуються в сферах, які вимагають тісного контакту з людьми, тому питання про створення роботів, здатних реагувати на емоції людей, постає все більш гостро.

Дослідники протягом п'яти років працювали над створенням EVA – робота, з м'яким обличчям, яке відповідає на емоції, які демонструють люди неподалік. Незважаючи на те, що це звучить досить просто, створити робота, який може передавати міміку, доволі важко. Багато в чому це завдання ускладнюється тим, що протягом багатьох років частини роботів створювали з металу і пластику, які були занадто грубими, щоб рухатися, як тканини тіла людини.

Перший етап створення проєкту EVA почався кілька років тому, коли група студентів розпочала роботу над створенням «тіла» робота. Вони створили обличчя EVA, яке може виражати кілька основних емоцій: гнів, відразу, страх, радість, смуток і здивування, а також безліч більш тонких мімічних дій. Робить робот це за допомогою спеціальних «м'язів», які повторюють рухи м'язів обличчя і шиї людини.

Вчені зізнаються, що найбільш складною частиною проєкту було створення системи, яка буде достатньо компактною, щоб поміститися в череп розмірами з людський, але все ж достатньо потужною, щоб відтворювати емоції.

Після завершення першого етапу проєкту, вчені приступили до другого – створення штучного інтелекту, який міг би керувати рухами обличчя EVA. Незважаючи на те, що анімовані роботи використовуються в парках атракціонів вже кілька років, команда вчених зробила кілька важливих удосконалень. Перше – робота навчили зчитувати і відображати емоції, які демонструють люди поруч. Друге – здатність повторювати людські емоції EVA отримала завдяки перегляду відео. Робот не тільки переглядав відео, але і стежив за власним «відображенням», щоб зрозуміти, чи відповідає воно побаченому.

Незважаючи на це, дослідники визнають, що емоції, які відображає EVA, все ще далекі від того, як виглядає обличчя людини.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: