fbpx
Сьогодні
16:23 07 Чер 2021

У Полтаві з'явиться пам'ятник Симону Петлюрі

У Полтаві встановлять пам'ятник українському державному, військовому та політичному діячу Петлюрі визначили – вже обрали проєкт переможця.

Про це повідомляє Український погляд.

Конкурс стартував 20 січня. Проведення приурочили до 100-річчя Української революції 1917-1921 років як одного з найгероїчніших періодів в історії боротьби українського народу за державність.

Учасники конкурсу, окрім скульптури, мали запроєктувати і громадський простір. Розробляли проєкти до 25 квітня. На розсуд журі митці представили 11 робіт.

Перемогла робота скульптора Анатолія Куща та архітекторів Сергія і Михайла Швеця-Машкари.

Для більшості глядачів скульптура розкриватиметься з півночі, від вулиці Соборності і матиме вигляд силуету в контражурі. Петлюру представлять у френчі, галіфе, чоботах, портупеї. Правою рукою спиратиметься на край столу з документами і картами, а лівою тримає ефес шаблі. Скульптура виконується в бронзі, висотою 3 метри і встановлюється на гранітному постаменті. Меморіальну територію також хочуть обладнати звуковим оформленням.

Проєкт пам'ятника Петлюрі в Полтаві

Історик-петлюрознавець, співробітник УІНП Ярослав Файзулін зауважив: "Це знакова подія. Тому що питання спорудження пам'ятника Петлюрі — історія, яка триває вже майже три десятиліття. І лише зараз справа дійшла до її реалізації. Петлюра має бути зображений і як державний діяч, і як військовий. Хотілося, щоб цей пам'ятник вшановував Петлюру передусім як керівника Української держави і як людину, яка боролася за цю державу. Це, по-суті, дві ключові іпостасі, чому його маємо вшанувати", – наголосив пан Ярослав.

Анатолій Кущ – відомий український скульптор, член Національної спілки художників України, академік Національної академії мистецтв України, заслужений та народний художник України.

У його творчому доробку — десятки пам'ятників і монументально-декоративних композицій як в Україні, так і за кордоном.

Кущ створив пам'ятники "Берестецька битва", "Жертвам голодомору в Україні 1933 року" (Чикаго, США); Богдану Хмельницькому (Рокфорд, США), "Засновникам Київської Русі" (Київ).

Він — один з авторів столичного Монументу Незалежності України.

Довідка

Симон Петлюра народився в передмісті Полтави.

У віці 13-ти років розпочав навчання — спочатку в церковно-парафіяльній школі, згодом у Полтавській духовній семінарії (1895—1901).

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: