fbpx
Сьогодні
20:13 07 Чер 2021

Стефанішина пояснила, чому Україну не покликали на саміт НАТО

Україну не запросили на саміт НАТО, який відбудеться 14 червня в Брюсселі, оскільки формат заходу передбачає участь лише країн-членів Альянсу.

Про це розповіла на телеканалі "Україна 24" віцепрем'єр-міністр з європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина.

"Треба сказати, що це в певному сенсі позачерговий саміт НАТО. Він був запланований на осінь цього року. Відповідно, він би проходив у стандартному форматі – з партнерами, з різними заходами. Але він був у терміновому порядку перенесений на червень цього року, оскільки президент Сполучених Штатів перебуває на саміті "Великої сімки", відбувається саміт. Він буде дуже короткий і лише для держав-членів НАТО. Тому ніхто, окрім членів НАТО, не бере участі саме в пленарній частині – ані Україна, ані Грузія, ані будь-яка інша країна, навіть країни з партнерством з розширеними можливостями", – розповіла Стефанішина.

Водночас віцепрем'єрка підкреслила, що Україна повинна донести свою позицію країнам Альянсу:

"Ми вважаємо, що коли розглядається питання російської загрози, мілітаризації Криму, безпекової ситуації в Україні, Україна обов'язково повинна мати можливість виступити, донести свою позицію. Донести інформацію про те, що насправді відведення військ – це певна імітація, відведені війська й техніка залишаються на кордонах. І, звичайно, ми вважаємо, що в умовах, коли розглядаються такі питання на порядку денному, Україна має право виступити й донести свою позицію. Але сам формат саміту передбачає учать лише країн Альянсу".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: