fbpx
Сьогодні
20:57 07 Чер 2021

США і Німеччина обговорюють можливі компенсації Україні через "Північний потік-2"

Північний потік

США і Німеччина у зв'язку фактичним завершенням будівництва газопроводу "Північний потік-2" обговорюють можливі компенсації Україні. Йдеться про відшкодування, оскільки Київ може втратити транзит газу з Росії до Європи.

Про це заявив державний секретар США Ентоні Блінкен на слуханнях у комітеті у закордонних справах Палати представників Конгресу.

За його словами, з на сьогодні з Німеччиною активно йдуть переговори і про інтереси України.

"Щоб вивчити, що може і, на мій погляд, має бути зроблено, щоб гарантувати, що транзитні платежі, які Україна може на якомусь етапі в майбутньому втратити внаслідок того, що цей "Північний потік-2″ йде в обхід України, можуть зберегтися. Що усунуто здатність Росії використовувати газ як зброю проти України або когось ще", – зазначив Блінкен.

До кінця 2021 року "Північний потік – 2" добудують, а "Газпром" вже готовий подавати туди паливо – цими днями росіяни раз-по-раз хваляться успіхами у спорудженні газопроводу в обхід України. Чи правда це – невідомо. Донедавна відповідь була б "ні", через американські санкції.

Формально, Держдеп США 20 травня навіть запустив новий їх етап. Однак на практиці із "чорного списку" зникла сама компанія Nord Stream AG, відповідальна за будівництво, та її очільник Матіас Варніг. Низка американських політиків та експертів вже розкритикували рішення: мовляв, воно лише допомагає організаторам "Північного потоку". 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: