Новини

РФ вийшла з Договору про відкрите небо

Російський президент підписав закон "Про денонсацію Російською Федерацією Договору про відкрите небо", чим остаточно розірвав цю угоду, однією з підписантів якої є та Україна.

Документ із підписом Володимира Путіна оприлюднено на інтернет-порталі правової інформації, раніше він був схвалений Держдумою і Радою Федерації, пише DW.

Процес виходу Росія ініціювала у січні 2021. Причиною цього рішення країна назвала "надумані приводи США".

Договір був підписаний у березні 1992 року, тоді учасницями стали 23 держави. Підписанти взяли зобов'язання надавати можливість здійснювати наглядові польоти над своєю територією на основі запиту в межах квот. Літаки, які здійснюють моніторинг, не повинні бути оснащені озброєнням. В Україні місії спостереження виконує спеціальна ескадрилья "Блакитна стежа" у складі Повітряних сил Збройних Сил України.

Для цілей ДВН в Україні використовується один аеродром "відкритого неба" – Бориспіль, де починаються та завершуються спостережні польоти над Україною (дальність спостережного польоту складає 2100 км).

У 2017 році учасниками Договору було вже 34 країни. У 2014 році США почала кампанію з заборони на польоти нових російських інспекційних літаків через високі розвідувальні характеристики.

У листопаді 2019 року Держдеп США висунув претензії до Росії у межах договору, серед них – відмова РФ дозволити наглядові перельоти в районі Абхазії та Південної Осетії. На думку США, таким чином Росія просувала свою позицію щодо того, що ці території є "незалежними державами", а не окупованими.

Адміністрація президента США Дональда Трампа 22 травня повідомила іноземним партнерам про вихід із Договору про відкрите небо, що дозволяє вільні польоти неозброєних спостережних літальних апаратів в повітряному просторі країн, що підписали договір.

22 листопада Державний секретар США Майк Помпео повідомив, що набув чинності вихід Штатів з Угоди про відкрите небо.

Свіжі дописи

  • Новини

В Одесі відкрили експозицію спільного проєкту місцевих та італійських митців: артоб’єкти створені із використаних куль

В Одесі відкрилася тимчасова експозиція спільного артпроєкту митців Одеси та Італії. В його основі —… Читати більше

Saturday April 27th, 2024
  • Що відбувається

5 головних рішень тижня — військова допомога від США та Британії

Щосуботи "Рубрика" пропонує короткий дайджест ТОП-5 рішень тижня, які наближають перемогу України: 🇬🇧 Велика Британія… Читати більше

Saturday April 27th, 2024
  • Новини

У Повітряних силах розповіли про особливості останньої масованої атаки росіян

Речник Повітряних сил ЗСУ Ілля Євлаш заявив, що під час масованої атаки в ніч на 27 квітня… Читати більше

Saturday April 27th, 2024
  • Новини

На Харківщині ворожий дрон атакував вантажівку: водій у важкому стані

У суботу, 27 квітня, російські війська обстріляли Харківську область. Внаслідок атаки поранення отримав чоловік, він… Читати більше

Saturday April 27th, 2024
  • Новини

У Київському університеті Шевченка встановили рекорд України та Східної Європи з найшвидшого випуску книги

У Навчально-науковому інституті журналістики КНУ імені Тараса Шевченка встановили рекорд України, створивши книгу «День після… Читати більше

Saturday April 27th, 2024
  • Новини

У ЗСУ спростували інформацію щодо відведення танків Abrams від лінії фронту

Збройні сили України спростували інформацію видання Associated Press про те, що Україна нібито відвела американські танки… Читати більше

Saturday April 27th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.