fbpx
Сьогодні
22:56 07 Чер 2021

Журналісти оприлюднили нові факти про "плівки Медведчука"

Проєкт журналістських розслідувань «Наші гроші» оприлюднив четверту частину сюжету, заснованого на матеріалах прослушки Віктора Медведчука.

За даними авторів матеріалу, вже восени 2014 року Медведчук під'єднався до неформальних переговорів щодо поставок російського газу в Україну. Вони тривали паралельно з офіційними переговорами між «Нафтогазом» і українським урядом з одного боку і «Газпромом» і урядом РФ з іншого за посередництва Єврокомісії.

Медведчук регулярно спілкувався телефоном з міністром енергетики РФ Олександром Новаком і головою «Газпрому» Олексієм Міллером. На офіційних переговорах в Брюсселі українська сторона наполягала на зниженні ціни та закріпленні її в контракті.

Росіяни з цим не погоджувалися, виступаючи проти зміни контракту. Знижку вони пропонували оформити у вигляді міжурядової угоди. У РФ побоювалися, що зміна договору може стати додатковим аргументом на користь України в міжнародних арбітражах, де Київ оскаржував завищену росіянами ціну на газ. Медведчук запевняв росіян, що йому вдалося переконати президента Петра Порошенка погодитися на пропозицію РФ. У підсумку українська делегація пом'якшила висунуті росіянам умови.

Колишній міністр енергетики України Юрій Продан розповів, що українська делегація перебувала в постійному контакті з Порошенком. Запевнивши, що президент на переговірників не тиснув. Екскерівник «Нафтогазу» Андрій Коболєв від коментарів відмовився.

Восени 2014 року відбувалися переговори про постачання російської електроенергії в Україну та забезпечення електрикою окупованого Криму. Залежність півострова від материка досягала 90%, і для росіян забезпечення Криму електроенергією було питанням більше політичним, ніж економічним, йдеться в матеріалі. Цю тему Медведчук обговорював із тодішнім російським віцепрем'єром Дмитром Козаком і міністром енергетики Олександром Новаком.

Автори матеріалу стверджують, що Медведчук в інтересах Порошенка намагався включити в контракт фірму-«прокладку» Костянтина Григоришина. На переговори до Москви Медведчук літав зі своїм соратником Тарасом Козаком. У результаті договір про постачання електроенергії уклали напряму, без посередників.

Офіційний мандат переговорника зі звільнення полонених у Медведчука з'явився наприкінці 2014 року. До переговорної групи його призначив голова СБУ Валентин Наливайченко. У розмові з помічником президента РФ Владиславом Сурковим Медведчук заявив, що підключитися до переговорів щодо полонених його попросив президент Порошенко.

У розпорядженні журналістів немає жодної розмови Медведчука про обмін з ватажками «Л/ДНР» або керівництвом путінської адміністрації. Переважно він спілкувався з так званою «відповідальною за обміни» в «ЛНР» Ольгою Кобцевою, «обмудсменом» «ДНР» Дариною Морозової. Так званий «міністр оборони» «ДНР» Володимир Кононов – найбільш високопоставлений функціонер псевдореспублік, записи розмов Медведчука з яким опинилися в розпорядженні авторів матеріалу.

До підключення Медведчука до переговорів в 2014 році СБУ вдалося витягнути з полону 1,5 тисячі українців, після – ще стільки ж. Але вже за п'ять років, йдеться в сюжеті.

«На тих плівках, що в нас є, він не звільняє нікого, кого не могла б штатно звільнити СБУ. Під їх контролем, як ви чули, він і працював. Іноді заважав, іноді – виконував роль телефоністки. В економічних питаннях – він куди ефективніший… 1,5 тисячі людей звільнили за пів року до Медведчука. А за наступні п'ять років за участю цього «видатного переговорника» звільнили ще 1,5 тисячі. Реально до нього було швидше», – розповів журналіст Денис Бігус.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: