fbpx
Сьогодні
Фото 16:02 07 Чер 2021

Активісти закликали Раду посилити контроль за найбруднішими підприємствами

У понеділок 7 червня ГО Екодія разом із Екологія-Право-Людина (ЕПЛ), Українська природоохоронна група (УПГ) та іншими ГО провела акцію з вимогою до представників влади прийняти законопроєкти про державний екоконтроль (№ 3091) та зменшення промислового забруднення (№ 4167).

Це відбулось під БЦ Парковий, де проходить Всеукраїнський форум «Україна 30. Екологія», пише Рубрика з посиланням на коментар Екодії.

Активісти вимагають, щоб народні обранці прийняли ці законопроєкти (ЗП) до 15 липня – останнього дня роботи парламенту перед літніми канікулами. Прийняття цих законів дасть можливість українцям дихати чистим повітрям, а підприємства-забруднювачі змусить зменшувати викиди. 

активісти повітря

Що пропонує ЗП про державний екоконтроль (№ 3091) 

Він передбачає зокрема підвищену відповідальність інспектора за перевищення повноважень, врегулювання системи нарахування збитків та стягнення за шкоду довкіллю. Крім цього, буде створено новий орган державного екоконтролю та ліквідовано корумповану Держекоінспекцію. 

Цей ЗП вже 4 роки в розробці Міндовкілля та юристів. 19 лютого 2021 року депутати проголосували за повторне перше читання, однак законопроєкт досі не винесли на друге читання. 

активісти повітря

Що пропонує ЗП про зменшення промислового забруднення (№ 4167)?

Він вимагає від підприємств  зменшити  викиди забруднюючих речовин. У них для цього буде 12 років на поступову модернізацію, відповідно до найкращих доступних технологій і методів управління (НДТМ). 

НДТМ вступають в силу за 4 роки з моменту прийняття цього ЗП. Ті підприємства, які не встигають модернізуватись, можуть отримати відступ у Міністерства захисту довкілля до 12 років на основі інвестиційних планів щодо власних фінансових показників. Також законопроєкт запроваджує «моніторинг на трубі» 24/7. Дані про викиди в атмосферне повітря стануть доступними для всіх, зокрема для екоінспекторів, у режимі реального часу. 

активісти повітря

Цей законопроєкт майже два роки розробляється Міндовкілля та експертним середовищем. 21 травня 2021 року депутати вдруге провалили голосування документа: для ухвалення не вистачило всього 13 голосів.  

"Україна потребує реформ у сфері захисту довкілля вже десятки років. Розроблені законопроєкти 3091 та 4167 покликані запобігти забрудненню довкілля через діяльність підприємств промисловості, а також сільським господарством. У разі їх прийняття та реалізації можна вберегти здоров'я мільйонів жителів країни. Саме тому ми закликаємо народних депутатів підтримати ці два законопроєкти вже найближчим часом та довести, що їм важливе здоров'я власних виборців", – говорить Михайло Амосов, в.о. керівник відділу екологізації промисловості ГО Екодія.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: