fbpx
Сьогодні
21:12 06 Чер 2021

Кравчук пояснив, що може змусити Росію забрати свої війська з Донбасу

Голова української делегації у Тристоронній контактній групі Леонід Кравчук розповів, яким бачить майбутнє Донбасу, що може змусити Росію забрати звідти свої війська, і чи вичерпано ресурси Мінського формату.

«Я не можу сьогодні сказати відверто, що нам не потрібен Донбас. Нам потрібні люди Донбасу», – наголосив він у розмові із журналісткою Яніною Соколовою, пише ДТ.

Кравчук вважає, змінити ставлення жителів тимчасово окупованих територій до України можна. Для цього потрібні вільна економічна зона (ВЕЗ), інвестиції у відновлення зруйнованого війною регіону, та зміни у мовному питанні, аби «не дратувати російськомовне населення».

Втім, аби говорити про реінтеграцію та відновлення регіону, спочатку треба, щоб Росія забрала звідти своїх військових і техніку, а Україна – відновила контроль над ділянкою кордону у понад 400 км. Зробити це без тиску на агресора не вдасться, переконаний очільник делегації України у ТКГ.

«Це можна розв'язати в один спосіб – застосувавши форми й методи, які вживає в переносному розумінні цього слова сама Росія. РФ за всю свою історію воює майже 150 років, так там сформувалася стратегія, еліта війни й іншого сценарію вона просто не знає», – каже Кравчук.

За його словами, в російської сторони навіть є поняття «примус до миру», тобто, вони не говорять про досягнення миру через дискусії, а тільки шляхом застосування сили. Нині РФ про перемовини забулася, вона їх майже й не знала, додає Леонід Кравчук.

«Тиском, крім військового, – ось у такий спосіб можна Росію змусити зупинитися», – наголошує голова української делегації. Під тиском Кравчук має на увазі розширення санкцій та відключення агресора від міжнародної платіжної системи SWIFT.

На думку Кравчука, переговори у Мінську не можуть бути шляхом до мирного врегулювання війни в Донбасі (власне, із самого початку ТКГ мала суто консультативну функцію з впровадження у життя рішень нормандських самітів – ред.), але альтернативи цьому майданчику поки що немає.

«Світ, коли розпочиналася агресія, подивився на Україну як на жертву. І це був початок походу проти нашої країни, треба було якось зупинити агресора. І ось ця ТКГ, з помилками, без бачення перспективи й кроків (…) все ж таки стала перепоною для широкої агресії», – зазначив Кравчук.

На його думку, якщо українська делегація вийде з переговорів у тристоронньому форматі, Україну можуть звинуватити у тому, що вона нібито розвалила процес, який ще має перспективу.

«Я відчуваю це і в Офісі (президента України – ред.), вони постійно аналізують і відверто заявляють, що сподівань великих на Мінський формат немає. Але ми маємо поки що терпіти, щоб зрозуміти остаточно і щоб світ переконався, що Україна не стала причиною розвалу того, що було зроблено сім років тому», – підсумував Леонід Кравчук.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: