fbpx
Сьогодні
20:55 06 Чер 2021

8-річний хлопчик з волинського села вчить українців компостувати сміття

Фото: pershyj.com

8-річний хлопчик Матвій з волинського села вчить українців компостувати сміття завдяки власному youtube-каналу.

Про це пише Перший Канал Соціальних Новин.

Боратинська громада, що біля Луцька, уже два роки просуває перевагу компостування органічного сміття над спалюванням. Дерев'яні ящики для трави, листя і харчових відходів тут ставлять біля шкіл, садочків, на подвір'ях селян.

А щоб масштабувати проєкт і переконати скептиків, жителька села Мстишин Ольга Сергійчук вирішила створити канал на Youtube. У головній ролі – її 8-річний син Матвій, який власним прикладом показує: компостування доступне навіть дітям.

Рік тому з'явилася ідея створити ютюб-канал «Компостування з Матвієм Сергійчуком». Вирішили, що так більше шансів знайти зацікавлених. Не лише у Боратинській громаді.

8-рчний хлопчик з волинського села вчить українців компостувати сміття

Фото: pershyj.com

Спершу відео були «сирими», – зізнається жінка. Хлопчику знадобився час, щоб перестати боятися камери. У сценарії прописували кожну репліку, але згодом юний блогер адаптувався і почав імпровізувати. Тепер зйомка одно-двохвилинного відео займає в середньому пів години. Монтаж – ще приблизно годину.

«Стараємось знімати під вечір, щоб сонце було менш яскраве. А в цей час сусіди починають косити траву. Шум дуже заважає. Ще буває, що кіт прибіжить, пес загавкає. Максимально, мабуть, було 20 дублів за раз», – розповідає співавторка.

Знімає Ольга Сергійчук на власний смартфон, а монтує відео на ноутбуці в програмі Movie Maker – на купівлю нової техніки і програмного забезпечення нічого не витратили. Основам монтажу жінка вчилась раніше, коли робила аматорські відео з сімейних свят.

У відео Матвій розповідає, як побудувати компостер, що у нього можна складати, де взяти хробаків і для чого вони, що відбувається з компостером у різні пори року.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: