fbpx
Сьогодні
15:40 05 Чер 2021

Столтенберг розказав, що будуть обговорювати на саміті НАТО

Генеральний Секретар НАТО Єнс Столтенберг одним із головних пунктів порядку денного Брюссельського саміту назвав реалізацію ініціативи "НАТО 2030" та виклав 9 пріоритетів, які має намір винести на обговорення лідерів країн-союзниць.

Про це керівник Альянсу заявив у п'ятницю в ході дискусії під егідою Німецької Ради закордонних справ та Бруклінського інституту, повідомляє "Укрінформ".

"Наше середовище з безпеки є складнішим та вимогливим ніж будь-коли раніше, – з глобальною конкуренцією, досконалими кібернетичними атаками, розвитком руйнівних технологій, тероризмом, розповсюдженням ядерної зброї та безпековими проявами кліматичних змін. Жодна з країн не може відповісти на ці виклики наодинці. Але держави Європи та Північної Америки не є одинокими. Ми стоїмо поряд одне з одним у НАТО. Ініціатива НАТО 2030 – саме про це: стояти разом і бути сильними… Дозвольте мені викласти ключові сфери", – сказав Столтенберг.

Першим напрямком він назвав зміцнення ролі НАТО як унікального та незамінного форуму для трансатлантичного діалогу з усіх питань, що впливають на трансатлантичну безпеку, включаючи її військовій, економічній та дипломатичний виміри.

Другий напрямок – зміцнення зобов'язань союзників у вимірі колективної оборони проти всіх можливих загроз.

"З 2014 року ми виконали найбільше посилення нашої колективної оборони у цілому поколінні, нашої здатності захистити всіх союзників – на суходолі, в морі, у повітрі, у кібернетичному просторі та у космосі", – зауважив керівник Альянсу.

Третій ключовий напрямок – розвиток співробітництва в рамках Альянсу для підвищення стійкості всіх союзників, включаючи координацію національних програм із захисту критично важливої інфраструктури та підвищення готовності суспільства до захисту від атак та інших ворожих дій.

Четверта сфера – активний трансатлантичний інноваційний розвиток, що має дозволити НАТО залишатися на вістрі технологічного прогресу. Для цього союзники створять так званий «трансатлантичний оборонний прискорювач» – новий центр для розвитку співробітництва між союзниками у сфері передових технологій.

П'ятий напрямок – спільні зусилля у підтримці світового порядку, що оснований на правилах, розвиток глобального партнерства НАТО з країнами світу, що є близькими за переконаннями.

Шостий напрямок – сприяння подоланню конфліктів та відновлення стабільності у сусідстві НАТО, що передбачає надання допомоги країнам-партнерам у реформах, у тренуванні сил та у розвитку спроможностей у сфері безпеки й оборони.

Сьома ключова тема майбутньої розмови лідерів НАТО, – боротьба з кліматичними змінами, оскільки проблема глобального потеплення має суттєвий безпековий вимір та лише примножує кризові явища.

Восьмий напрямок – обговорення нової Стратегічної концепції НАТО, яка має підтвердити головні цінності та цілі Альянсу, а також відобразити сучасні виклики у сфері безпеки.

Нарешті, дев'ятий напрямок для обговорення під час саміту – це збільшення витрат на оборону, як національних оборонних бюджетів, так і спільного бюджету НАТО, для проведення спільних тренувань, забезпечення кібернетичної безпеки, для підтримки досліджень та технологічного розвитку, для скоординованої допомоги країнам-партнерам у розвитку оборонних спроможностей тощо.

"Через (ініціативу) НАТО-2030 ми адаптуємося до дедалі більш конкурентного світу. Наша амбітність має бути високою, оскільки виклики, що постають перед нашою безпекою, є величезними. У нас є унікальна можливість відкрити нову главу у трансатлантичних відносинах, і ми маємо скористатися цією можливістю, щоб посилити НАТО та захистити наші народи",- додав Столтенберг.

Як вже повідомляла Рубрика, 14 червня в Брюсселі відбудеться саміт НАТО, головними темами якого визначені зміцнення трансатлантичного партнерства та розвиток оборонних спроможностей Альянсу на наступне десятиліття.

Ця зустріч на вищому рівні, як очікується, відбудеться без запрошення України та інших країн-партнерів.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: