fbpx
Сьогодні
22:36 04 Чер 2021

У білоруській опозиції відреагували на "зізнання" Протасевича

До затриманого в Білорусі журналіста Романа Протасевича могли застосовувати тортури, тому його інтерв'ю провладному каналу ОНТ з "каяттям" не має ніякої сили. Ті, хто всерйоз обговорює слова Протасевича, лише потурає режиму Олександра Лукашенка.

Про це заявив на телеканалі "Україна 24" радник лідера білоруської опозиції Світлани Тихановської Франтішек Вячорка.

"Саме обговорення слів заручника – це аморально, і ті, хто цим займається, просто потурають диктаторові. Я вам раджу взагалі не обговорювати і не дискутувати. Ми знаємо, що Роман у руках КДБ, до нього можуть застосовувати фізичне і психологічне насильство, і все, що зараз потрібно робити і про що говорити – як його можна швидше звільнити з в'язниці", – заявив він.

За словами Вячорки, прибічники Тихановської зараз намагаються "на рівні міжнародних організацій, ООН, Європейського союзу вжити негайних заходів, щоб міжнародні експерти могли відвідати і Романа Протасевича у в'язниці, і інших політичних в'язнів".

"Крім того, ЄС розглядає введення санкцій не тільки персональних, але і економічних. США ввели вчора санкції проти 9 підприємств, пов'язаних з Лукашенком. Зараз ми їдемо на зустріч з батьками Протасевича у Вроцлаві, сюди прибула Світлана Тихановська, будемо радитися, як допомогти. Ми говоримо про заручника режиму, КДБ, і те, що він скаже, не має ніякої сили. Ми в будь-якому випадку будемо вважати Романа героєм і боротися за його звільнення", – зазначив він.

3 червня провладний держканал Білорусі ОНТ опублікував інтерв'ю з затриманим Протасевичем. У ньому блогер "зізнається", що "визнав провину" у кримінальній справі про організацію протестів у Білорусі.

Як повідомлялося, 23 травня літак ірландської авіакомпанії Ryanair, що прямував з Афін до Вільнюса через повітряний простір Білорусі, було екстрено посаджено на аеродромі Мінська нібито за сигнал про замінування. За дорученням Олександра Лукашенка, для його супроводу в небо було піднято винищувач МіГ-29.

На борту лайнера перебував редактор внесеного в Білорусі в список екстремістських Телеграм-канала "Беларусь головного мозга", колишній редактор також визнаного в Білорусі екстремістським Телеграм-каналу Nexta Роман Протасевич і його подруга, громадянка РФ, студентка вільнюського Європейського гуманітарного університету Софія Сапега. Їх було затримано.

ЄС і США засудили примусову посадку в Мінську лайнера Ryanair, а також вимагають звільнення Протасевича.

Згодом опозиціонер заявив, що переконаний, що його підставили, і він підозрює в цьому людину, з якою мав особистий конфлікт. Протасевич пояснив, що завчасно нікому не повідомляв про свою поїздку, маршрут і дату вильоту.

"Написав в робочий чат за 40 хвилин до вильоту, куди і як я буду летіти. Там була і ця людина … Одна з перших речей, про яку я подумав, – реально мене просто підставили! Я ніде це не говорив, а як тільки я це сказав, відразу опинився в Мінську. Ось відразу", – сказав Протасевич.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: