fbpx
Сьогодні
13:12 04 Чер 2021

Лікарка-інфекціоністка розказала про накази МОЗ, які позбавляють лікарів можливості долікувати пацієнтів, хворих на COVID-19

Фото Freepik

У протоколах Міністерства прописана кількість днів, які пацієнт може перебувати у стаціонарі. По закінченню пацієнта необхідно виписати, навіть якщо існувати без додаткового кисню він не може 

Лікарка-інфекціоністка Чернівецької обласної лікарні Ольга Кобевко, яка працює із пацієнтами з найважчою формою захворювання на ковід, під час онлайн-конференції DOCUSPACE "Приборкання COVID-19. Як і коли ми подолаємо пандемію?" поскаржилась на абсолютну незахищеність лікарів під час пандемії та драконівські норми Міністерства охорони здоров'я, які піддають ризику не тільки працівників медичної сфери, а й життя пацієнтів.

Зокрема, вона зазначила про надмірний контроль Міністерства щодо кількості перебування пацієнтів у лікарні, якої недостатньо для того, щоб повністю стабілізувати стан людини, що перехворіла на ковід:

"У протоколах прописана кількість днів, скільки пацієнт може бути на лікуванні саме в стаціонарі, наприклад, останнього рівня, в якому працюю я. Далі ми повинні виписати пацієнта додому… Про пост-ковід теж ніхто не хоче говорити. Ці пацієнти дійсно уже не є інфікованими, у них вже немає ніякої симптоматики, але залишається дихальна недостатність, яка призводить до утруднення їхнього життя, тому що люди абсолютно не можуть існувати без кисню. І про це ніхто не думав. Це лише зараз почали завозити концентратори для сімейних лікарів, які можуть користуватися, давати користуватися на домах пацієнтам", — розповідає лікарка.

Вона також зазначила, що іноді лікарям вдається обійти систему і залишити пацієнта в лікарні на більш тривалий час, проте це не завжди вдається, адже, через надмірний контроль за звітністю, допускати "помилки", тобто перевищити кількість відведених днів для перебування у стаціонарі, або виділити додатковий препарат для пацієнта, не дозволяється:

"Контролюють навіть кількість введених препаратів. Ми повинні відзвітувати за кожен флакон, навіть якщо це була індивідуальна чутливість чи ще щось, і кожну "помилку", яку у нас знаходять", — скаржиться інфекціоністка. 

Ольга Ковбенко також розповіла про те, що Міністерство охорони здоров'я видало наказ, який не відповідає жодним вимогам щодо безпеки лікарів. Зокрема, йдеться про забезпечення лікарів засобами індивідуального захисту:

"Я працюю у червоній зоні, де є палати інтенсивної терапії, де дуже багато важких пацієнтів, тому що я працюю у лікарні останнього рівня. До нас приїжджають пацієнти з сатурацією менше 80-ти і вже у важкому стані. І для таких як я – звичайна блакитна хірургічна маска і звичайний хірургічний одноразовий халат, все. Можна ще захисні окуляри. При цьому ми постійно знаходимося біля пацієнтів, ми постійно знаходимося у цьому середовищі, і проводимо багато маніпуляцій, які призводять до виділення зі слизової рота і носа", — поділилась Ольга Кобевко.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: