fbpx
Сьогодні
19:16 03 Чер 2021

Зеленський ветує закон про посилення відповідальності за брехню у декларації, – ОП

Фото ОПУ

Президент Володимир Зеленський ветує закон №4651 про посилення відповідальності за недостовірне декларування.

Про це повідомили в Офісі президента, передає Рубрика.

Зокрема, одна із поправок до документа скасувала відповідальність за брехню в деклараціях щодо майна родичів. Крім того, із закону прибрали покарання у вигляді ув'язнення за неподання декларації.

"Я не допущу знищення чи послаблення електронного декларування чиновників. Підписання закону в проголосованому у Верховній Раді вигляді неможливе. Це не те, чого очікують українці, й не те, що їм обіцяв я, внісши цей законопроект на розгляд парламенту. Ми маємо встановити пропорційне та справедливе покарання за правопорушення, пов'язані з декларуванням", – наголосив Зеленський.

Він також заявив про те, що система електронного декларування була вимогою Європейського Союзу для запровадження безвізового режиму з Україною. Моніторинг цих зобов'язань проводиться дотепер, тож Зеленський, за його словами "не може поставити під загрозу одне з головних досягнень на шляху до інтеграції з ЄС – безвізовий режим".

"Кримінальна відповідальність за неподання декларації та внесення до неї завідомо недостовірних відомостей має бути достатньо суворою та передбачати можливість призначення покарання у вигляді позбавлення волі. Корупціонери повинні понести відповідальність згідно із законом", – додав президент.

Як повідомляла Рубрика, 3 червня Верховна Рада ухвалила закон про посилення відповідальності за декларування недостовірної інформації та неподання декларації суб'єктом декларування, який передбачає покарання у вигляді позбавлення волі.

Після ухвалення закону з відповідними поправками голова Центру протидії корупції Віталій Шабунін заявив про те, що через таку редакції документу ситуація з декларуванням буде ще гіршою, ніж до цього. Шабунін висловив сподівання, що президент не підпише закон.

Своєю чергою Нацагентство з питань запобігання корупції також заявило про необхідність вето щодо закону. В НАЗК пообіцяли терміново підготувати та направити президентові пропозиції щодо вирішення цієї ситуації.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: