fbpx
Сьогодні
11:10 03 Чер 2021

Анонсований Зеленським законопроект про олігархів оприлюднили на сайті Ради

Коллаж ZN.UA

Вранці 3 червня на сайті Ради з'явився текст законопроекту "Про запобігання загроз національній безпеці, пов'язаних з надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)".

Про це повідомляє Рубрика.

Підсумковий варіант свідчить про те, що Офіс президента України частково прислухався до рекомендацій ЗМІ і думки західних партнерів України та змінив остаточний варіант законопроекту.

Втім, і він ще потребує доопрацювань, адже поки його норми досить несуттєво обмежують ринковий вплив олігархів.

Відзначимо, що законопроект передбачає, що олігархів будуть визначати за чотирма критеріями.

"Особою, яка має значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархом),…вважається фізична особа, яка одночасно відповідає щонайменше трьом з таких ознак:

  1. бере участь у політичному житті;
  2. має значний вплив на засоби масової інформації;
  3. є кінцевим бенефіціарним власником (контролером) суб'єкта господарювання, який на день введення в дію закону є суб'єктом природних монополій або займає монопольне (домінуюче) становище на загальнодержавному товарному ринку;
  4. підтверджена вартість активів особи (та осіб, бенефіціаром яких вона є) перевищує 1 мільйон прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб на 1 січня відповідного року".

Розрахунок вартості активів, зазначених у 4 пункті, здійснюється сукупно за розмірами активів особи та суб'єктів господарювання, де вона виступає бенефіціаром. При розрахунку вартості таких активів не враховуються активи, що належать особі у ЗМІ.

Особа вважається такою, яка відповідає ознаці участі у політичному житті, якщо вона: є президентом, головою Верховної Ради, першим заступником та заступником голови ВР, нардепом, прем'єром, першим віце-прем'єром, міністром, його першим заступником та заступником, керівником іншого центрального органу виконавчої влади, який не входить до складу Кабміну, головою СБУ, генпрокурором, головою Нацбанку тощо та/або є пов'язаною особою вище переліченими.

Також цій ознаці відповідає особа, яка обіймає посаду у керівних органах політичної партії та/або фінансувала діяльність політичної партії, політичну агітацію або проведення мітингів чи демонстрацій з політичними вимогами.

Особа вважається такою, яка відповідає ознаці значного впливу на ЗМІ, якщо вона: є бенефіціаром або контролером засобу/засобів масової інформації, або була бенефіціаром/контролером ЗМІ станом на дату набрання чинності цим законом, однак втратила такий статус до дня введення закону в дію, внаслідок чого бенефіціаром або контролером такого засобу масової інформації стала пов'язана особа або особа, яка не володіє бездоганною діловою репутацією.

Рішення про визнання особи олігархом приймається Радою національної безпеки і оборони на підставі подання Кабміну, члена РНБО, НБУ, СБУ чи Антимонопольного комітету.

Рішення про визнання особи олігархом набирає чинності з дня офіційного опублікування указу президента про введення його в дію і є обов'язковим до виконання.

Рішення РНБО про визнання особи олігархом, є підставою для включення таких осіб до Реєстру олігархів.

Положення про порядок формування та ведення Реєстру затверджуються РНБО і забезпечується апаратом РНБО.

Реєстр функціонуватиме цілодобово на офіційному вебсайті РНБО. Інформацію з нього можна буде переглядати, копіювати та роздруковувати.

У Реєстрі будуть відомості про:

  1. рішення РНБО про визнання особи олігархом та обставини, які обґрунтовують прийняття такого рішення;
  2. прізвище, ім'я та по батькові олігарха;
  3. декларації про контакти з олігархом або його представниками;
  4. рішення РНБО про виключення особи з Реєстру та обставини, які обґрунтовують прийняття такого рішення (вноситься не пізніше 3 днів з дня набрання чинності відповідним рішенням).
Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: