У Раді заявили, що нелегальний ринок тютюнових виробів сягнув рекордної позначки 12,8%

Це зростання обумовлене переважно зростанням – до 6,9% – рівня продукції маркованої Duty Free або для експорту, яка нелегально продається в Україні.

Під час засідання Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики (в режимі відеоконференції) 2 червня депутати заслухали доповіді представників Мінфіну, ДПС та Державної прикордонної служби про боротьбу з незаконним виробництвом і обігом тютюнових виробів в Україні.

Голова Комітету Данило Гетманцев, посилаючись на дані компанії "Кантар" повідомив, що в цьому році частка нелегальної тютюнової продукції сягнула рекордних 12,8% всього тютюнового ринку. Крім того, депутати обговорили результати перевірки діяльності компанії з безмитної торгівлі "Дьюті Фрі пі Джей Юкрейн", у ході якої було виявлено фіктивний продаж понад 2,5 млн блоків сигарет.

"Такого ніколи не було, це абсолютний історичний антирекорд. Навіть за часів Януковича частка нелегально ринку була менша 10%", – заявив Гетманцев.

Згідно з даними проекту "Моніторинг нелегальної торгівлі тютюновими виробами в Україні", що проводить "Кантар" на замовлення провідних вітчизняних виробників тютюнових виробів, які входять у ТОП-10 платників податків в Україні, в лютому 2021 року, з урахуванням нелегальної продукції підконтрольних територій Донецької та Луганської областей, загальний рівень нелегальної торгівлі тютюновими виробами в Україні сягнув 12,8%.

Аналітик "Кантар" Тетяна Свердлик зазначила, що це зростання обумовлене переважно зростанням – до 6,9% – рівня продукції маркованої Duty Free або для експорту, яка нелегально продається в Україні. Продовжує зростати частка нелегальної продукції, яка реалізується через легальні канали торгівлі. У лютому 65% нелегальної продукції розповсюджувалося через магазини та кіоски.

Втрати державного бюджету від несплачених податків у 2021 році оцінюються на рівні 11,8 мільярди гривень.

"Ми з колегами подали законопроект про підвищення грошових виплат при народженні другої та третьої дитини – так ця програма коштує стільки ж. Це шокуючі цифри", – сказав голова Комітету.

Він також розповів, що перед засіданням Комітета його помічники легко знайшли місця продажу нелегальних сигарет у Києві. Такі сигарети продаються відкрито за ціною, яка є нижчою за мінімальне податкове зобов'язання. Гетманцев зауважив, що на це системно не звертається увага органів влади.

"Ніхто цього не помічає. Але це бачить суспільство. Ми знаємо, що досі працює завод у Жовтих Водах, який виробляє контрафакт, ми знаємо, що такі сигарети продаються "у чорну". У нас є відкритий реєстр ліцензій на виробництво й оптову торгівлю тютюном та на оптові склади на зберігання. Так ось, якщо співставити ці склади з обладнанням, яке є у цих компаній, то можна побачити, що в одних підприємств є обладнання, але немає ліцензії, а в інших навпаки. Фактично, з відкритого реєстру ми бачимо, що йде виробництво нелегальної продукції" , – додав він.

Як відомо, президент Володимир Зеленський подав до парламенту проект закону про впровадження криміналізації підакцизних товарів у особливо великих розмірах, яка була скасована під час президентства Віктора Януковича у 2011 році. Проект закону передбачає значні штрафи та тюремні терміни до 11 років.

Свіжі дописи

  • Новини

Бельгія виділить понад 200 млн доларів на ініціативу ППО для України та поставить літаки F-16 вже цього року

Бельгія планує виділити понад 200 мільйонів євро на ініціативу протиповітряної оборони під керівництвом Німеччини, а… Читати більше

Saturday April 27th, 2024
  • Новини

Уранці вдруге окупанти вдарили ракетою по об’єкту поблизу Дніпра: почалася пожежа

Уранці, 27 квітня, окупаційні війська завдали удару ракетою по об'єкту біля Дніпра, почалася пожежа. Про… Читати більше

Saturday April 27th, 2024
  • Новини

Рішення для перемоги: майже 4 мільйони євро на снаряди Україні зібрали словаки без підтримки уряду

Аби приєднатися до чеської ініціативи щодо закупівлі боєприпасів для України громадяни Словаччини, невдоволені тим, що… Читати більше

Saturday April 27th, 2024
  • Новини

Україна готова: посол ЄС сподівається, що перемовини з Києвом щодо вступу в Євросоюз почнуться в кінці червня

Україна вже готова розпочати переговори про вступ до Європейського Союзу, і вони ймовірно почнуться наприкінці… Читати більше

Saturday April 27th, 2024
  • Новини

Отримали підозри керівники двох найбільших державних лотерей України

Керівникам двох підприємств, які є найбільшими операторами державних лотерей в Україні, оголосили підозру в організації… Читати більше

Saturday April 27th, 2024
  • Новини

У СБУ підтвердили атаку їх БпЛА на військовий аеродром та два НПЗ у Краснодарському краї

Служба безпеки України спільно з Силами оборони атакували у Краснодарському краї російської федерації військовий аеродром… Читати більше

Saturday April 27th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.