fbpx
Сьогодні
22:22 03 Чер 2021

У Раді заявили, що нелегальний ринок тютюнових виробів сягнув рекордної позначки 12,8%

Данило Гетманцев

Це зростання обумовлене переважно зростанням – до 6,9% – рівня продукції маркованої Duty Free або для експорту, яка нелегально продається в Україні.

Під час засідання Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики (в режимі відеоконференції) 2 червня депутати заслухали доповіді представників Мінфіну, ДПС та Державної прикордонної служби про боротьбу з незаконним виробництвом і обігом тютюнових виробів в Україні.

Голова Комітету Данило Гетманцев, посилаючись на дані компанії "Кантар" повідомив, що в цьому році частка нелегальної тютюнової продукції сягнула рекордних 12,8% всього тютюнового ринку. Крім того, депутати обговорили результати перевірки діяльності компанії з безмитної торгівлі "Дьюті Фрі пі Джей Юкрейн", у ході якої було виявлено фіктивний продаж понад 2,5 млн блоків сигарет.

"Такого ніколи не було, це абсолютний історичний антирекорд. Навіть за часів Януковича частка нелегально ринку була менша 10%", – заявив Гетманцев.

Згідно з даними проекту "Моніторинг нелегальної торгівлі тютюновими виробами в Україні", що проводить "Кантар" на замовлення провідних вітчизняних виробників тютюнових виробів, які входять у ТОП-10 платників податків в Україні, в лютому 2021 року, з урахуванням нелегальної продукції підконтрольних територій Донецької та Луганської областей, загальний рівень нелегальної торгівлі тютюновими виробами в Україні сягнув 12,8%.

Аналітик "Кантар" Тетяна Свердлик зазначила, що це зростання обумовлене переважно зростанням – до 6,9% – рівня продукції маркованої Duty Free або для експорту, яка нелегально продається в Україні. Продовжує зростати частка нелегальної продукції, яка реалізується через легальні канали торгівлі. У лютому 65% нелегальної продукції розповсюджувалося через магазини та кіоски.

Втрати державного бюджету від несплачених податків у 2021 році оцінюються на рівні 11,8 мільярди гривень.

нелегальний ринок тютюнових виробів

"Ми з колегами подали законопроект про підвищення грошових виплат при народженні другої та третьої дитини – так ця програма коштує стільки ж. Це шокуючі цифри", – сказав голова Комітету.

Він також розповів, що перед засіданням Комітета його помічники легко знайшли місця продажу нелегальних сигарет у Києві. Такі сигарети продаються відкрито за ціною, яка є нижчою за мінімальне податкове зобов'язання. Гетманцев зауважив, що на це системно не звертається увага органів влади.

"Ніхто цього не помічає. Але це бачить суспільство. Ми знаємо, що досі працює завод у Жовтих Водах, який виробляє контрафакт, ми знаємо, що такі сигарети продаються "у чорну". У нас є відкритий реєстр ліцензій на виробництво й оптову торгівлю тютюном та на оптові склади на зберігання. Так ось, якщо співставити ці склади з обладнанням, яке є у цих компаній, то можна побачити, що в одних підприємств є обладнання, але немає ліцензії, а в інших навпаки. Фактично, з відкритого реєстру ми бачимо, що йде виробництво нелегальної продукції" , – додав він.

Як відомо, президент Володимир Зеленський подав до парламенту проект закону про впровадження криміналізації підакцизних товарів у особливо великих розмірах, яка була скасована під час президентства Віктора Януковича у 2011 році. Проект закону передбачає значні штрафи та тюремні терміни до 11 років.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: