fbpx
Сьогодні
23:15 03 Чер 2021

Протасевич на провладному білоруському каналі "визнав провину" в організації заворушень в Білорусі і "заявив" про повагу до Лукашенка

Опозиційний журналіст Роман Протасевич, затриманий в Мінську, дав інтерв'ю телеканалу ОНТ, в якому "визнав свою провину" за статтею про організацію і підготовку дій, що порушують громадський порядок.

"Я визнаю вину за 342-ю статтею КК Республіки Білорусь (організація несанкціонованих акцій). Заклики, які я опублікував, посприяли тому, що на вулицях почалися заворушення і Мінськ три дні жив в стані хаосу", – заявив Роман Протасевич.

Йдеться про масові акції протесту, що охопили білоруські міста після закінчення президентських виборів в серпні 2020 року.

Протасевич пояснив, що "визнав провину" відразу після пред'явлення звинувачення і документів, які нібито підтверджують його причетність до події.

"Я відкрито це визнаю. Я був одним з тих людей, хто опублікував заклики вийти на вулицю 9 (серпня), – додав Протасевич.

Він зазначив, що добровільно погодився на інтерв'ю телеканалу, зазначивши, що його не гримували перед інтерв'ю, щоб приховувати тілесні ушкодження.

Протасевич

Білоруського опозиціонера спитали про ставлення до самопроголошеного президента Лукашенка:

«Коли я став усе більше й більше втягуватися саме не в журналістську роботу, а в політичну… то більше я став розуміти, що багато речей, за які критикували Олександра Григоровича, насправді це просто спроба тиску. І що в багатьох моментах він вчиняв, перепрошую за такий вислів, як людина зі сталевими яйцями».

В інтерв'ю Протасевич також розповів, про те, що:

  • хоче зробити все, щоб виправити свої помилки;
  • про інформаторів для Nexta з оточення Лукашенка;
  • Світлану Тіхановську утримують литовські платники податків і приватні спонсори;
  • мета економічних санкцій – щоб економіка Білорусі звалилася швидше і почалися голодні бунти;
  • ніколи не отримував великих грошей;
  • всі Telegram-канали підтримують Світлану Тіхановську, оскільки живуть за рахунок грантів; навіть легка критика неможлива;
  • виступав зв'язковим між змовниками і штабом Тіхановської;
  • змовники з числа військових спочатку вимагали 5-7 млн євро за державний переворот. Пізніше ця сума знизилася до 2 млн;
  • поїздка на Донбас – головна помилка в житті

Наприкінці «інтерв'ю» Протасевич розплакався і заявив, що «більше ніколи не хоче лізти в політику» і бажає «звичайного спокійного життя».

Нагадаємо, що у Мінську літак авіакомпанії Ryanair, який здійснював рейс з Афін до Вільнюса, приземлився в національному аеропорту "Мінськ" – пілоти подали аварійний сигнал, бо отримали повідомлення про бомбу на борту. До летовища прибула саперна служба, однак вибухових пристроїв не виявила. У цей момент відбувся арешт опозиційного журналіста Романа Протасевича.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: