fbpx
Сьогодні
16:56 03 Чер 2021

Україна хоче приєднатися до переговорів США та Німеччини про "Північний потік-2"

English version here

Північний потік

Україна звернулася з проханням до Берліна долучитися до американо-німецьких переговорах щодо вкрай небезпечного для неї проєкту газопроводу "Північний потік-2".

Про це заявив посол України в Німеччині Андрій Мельник в коментарі для газети Die Welt.

"Північний потік-2″ є ударом у самісіньке серце України: як з точки зору економіки, так і, насамперед, з безпекових міркувань. Саме тому ми домагаємося нашої участі в американо-німецьких переговорах щодо цього надзвичайно небезпечного проекту, ми повинні сидіти за одним з ними столом та мати право голосу", – заявив посол.

Він додав, що українська сторона у вівторок "висловила відповідне прохання до федерального уряду".

"Було би абсолютною катастрофою, передусім для взаємної довіри, якщо цей гешефт між Берліном і Вашингтоном буде досягнуто за рахунок України", – заявив Мельник.

Раніше стало відомо, що напередодні першого візиту президента США Джозефа Байдена до Європи канцлер Німеччини Ангела Меркель направила до Вашингтона команду своїх найближчих радників. Однією з тем для переговорів стане майбутнє "Північного потоку-2".

Питання цього проєкту та ризиків, які він несе для України, вже було обговорено 2 червня під час зустрічі радника президента США з питань національної безпеки Джейка Саллівана та зовнішньополітичного радника канцлера Німеччини Яна Хеккера.

Президент України Володимир Зеленський на зустрічі з делегацією Конгресу США у середу обговорив протидію реалізації російського геополітичного проєкту "Північний потік-2".

Перед цим президент Володимир Зеленський в інтерв'ю німецькому виданню Frankfurter Allgemeine Zeitung заявив, що вбачає схожість між будівництвом проєкту "Північний потік-2" та незаконною окупацією Росією Криму і вважає, що російська сторона використає цей газогін як важіль для досягнення своїх інтересів на Донеччині й Луганщині

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: