fbpx
Сьогодні
22:35 03 Чер 2021

До України повернувся одіозний соратник Януковича

Колишній член парламентської фракції «Партії регіонів» у Верховній Раді сьомого скликання Микола Левченко повернувся в Україну. З 2014 року він мешкав у Москві, в 2015-му Левченко оголосили в розшук.

Про повернення Левченка до України повідомив його адвокат Олег Курчин. На своїй сторінці у Facebook в четвер, 3 червня, адвокат написав, що його бюро виграло в Європейському суді з прав людини справу проти України за позовом Левченка. Згідно з рішенням ЄСПЛ, держава повинна виплатити ексдепутату 1100 євро компенсації.

Предметом позову були дії прокуратури Київської області, що не виконала рішення Шевченківського суду про закриття справи щодо Левченка. На думку суду, державне обвинувачення не довело наявність зв'язку між заявами Левченка і заворушеннями на території Донецької та Луганської областей і створенням передумов для подальшої ескалації збройного конфлікту. Рішення виніс суддя Олег Лінник, відомий тим, що засудив до умовного терміну «бригадира» «тітушок» Юрія Крисіна у справі про вбивство журналіста В'ячеслава Веремія. Після закриття справи Левченка суддя Лінник вийшов на пенсію.

Микола Левченко

У травні 2019 року Державне бюро розслідувань зареєструвало кримінальне провадження щодо співробітника прокуратури, який не закрив справу Левченка, повідомляють «Новости Донбасса».

Юрію Левченку інкримінували ч. 3 ст. 161 Кримінального кодексу (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності або ставлення до релігії). Йшлося про антиукраїнські заяви депутата під час так званої «російської весни».

«Саме Микола Левченко 28 лютого 2014 року допоміг Павлу Губарєву озвучити свій «ультиматум» на сесії Донецької міської ради. Після цього в Донецьку почалися заворушення, які пізніше переросли в бойові дії», – прокоментував повернення Левченка журналіст Денис Казанський.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: