fbpx
Сьогодні
Екорішення 20:15 03 Чер 2021

Рішення для заміни пластику: у Сумах розробили біоупаковку для продуктів харчування

У Сумському національному аграрному університеті розробили технологію створення біоупаковки для продуктів, при виготовленні якої використовують харчові відходи та біополімери.

Про це розповів викладач Сумського національного аграрного університету, співзасновник та директор ТОВ «FoodBIOPack» Дмитро Бідюк, передає Укрінформ.

«Ми із студенткою 5-го курсу кафедри технології харчування Тетяною Ярмош створили біоупаковку, яку назвали FoodWastePack, що означає пакування з харчових відходів. Вона використовується для харчової продукції», – розповів Бідюк.

За його словами, така упаковка складається на 50% з харчових відходів, які використовуються як наповнювачі – подрібнені залишки овочів, фруктів, шкаралупи горіхів, яєць та інші, а ще 50% – це зв'язуючі компоненти, а саме біополімери, які можна отримувати з кісток тварин і риби.

Ярмош зауважує, що така упаковка одноразова і може бути їстівною. Біоупаковка ще й водорозчинна, тому в ній можна зберігати каву з цукром, які для приготування напою достатньо залити кип'яченою водою. Крім того, розробники експериментували зі зберіганням у ній пасерованих в олії овочів для приготування супів. Таке пакування також можна додати з концентратом в окріп, де воно повністю розчиниться.

Якщо біоупаковку виробляють з відходів овочів та фруктів, її можна навіть з'їсти. Ту, де є шкаралупи горів і яєць, не варто вживати, а компостувати та отримувати добрива.

Окрім біопакування в університеті експериментують зі створенням етикеток для пластикових пляшок за аналогічною технологією. Такі упаковки та етикетки безпечні для довкілля, а для їх фарбування використовують натуральні барвники.

FoodBIOPack Дмитро Бідюк

Нещодавно команда FoodWastePack презентувала цю ідею на Plastic Challenge Hackathon, учасники якого запропонували рішення щодо екологічної альтернативи пластикового паковання для продукції МК «Галичина». Як спеціальний партнер заходу, компанія вручила грошову нагороду на розвиток екологічної ідеї переможцям, повідомила пресслужба компанії Рубрику.

«Наша компанія тримає руку на пульсі та слідкує за світовими тенденціями й рішеннями в екологічній сфері, зокрема альтернативі пластиковому пакованню. На жаль, зараз повноцінної заміни пластику, що могла б відповідати всім нормам зберігання молочної продукції ще не існує, це проблема та виклик для всієї галузі. Проте ми раді, що ці питання порушуються на всеукраїнському рівні та підтримуємо ініціативи молодих науковців наблизитися до інноваційних екологічних рішень», – зазначила Оксана Андрушків, директор з маркетингу молочної компанії «Галичина».

FoodBIOPack Дмитро Бідюк

Організатори Plastic Challenge Hackathon зазначають, що прагнуть об'єднати наукову та бізнес галузі у пошуку інноваційних рішень та підтримки ініціатив у сфері розробки екологічних альтернатив пластику. У хакатоні взяли участь 13 команд з всієї України. Рішення стосувалися як створення повністю екологічних відповідників пластику, так і варіантів його прикладного повторного використання у побуті.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: