fbpx
Сьогодні
18:33 02 Чер 2021

У Києві озеро Вирлиця може стати ландшафтним заказником місцевого значення

Фото: facebook/malakhov.yura

Озеро Вирлиця у Дарницькому районі столиці може стати ландшафтним заказником місцевого значення.

Відповідну ініціативу підтримали депутати Київради під час засідання Постійної комісії з питань екологічної політики, повідомляє пресслужба КМДА.

"Проєкт рішення щодо озера Вирлиця передбачає оголошення території (площею близько 98 га) ландшафтним заказником місцевого значення. Це унеможливить використання площі під забудову та меліорацію, а також сприятиме збереженню та відтворенню природних комплексів", – ідеться в повідомленні.

На засіданні комісії наголошувалося, що озеро Вирлиця лежить на перетині шляхів міграції птахів, а також заселене близько 30 видами риб, деякі з них наразі вже червонокнижні.

Окрім того, збереження зеленої зони – важливе з огляду на високі показники рівня забруднення повітря та надзвичайно щільну забудову в Дарницькому районі міста Києва.

Водночас місцева громада виступає за розширення меж передбачуваного заказника "Озеро Вирлиця" і просить включити туди прилеглі до озера території.

Активісти наголошують, що створення заказника тільки в межах озера – водного плеса без прибережної захисної смуги та прилеглої території – неприпустимо, тому що рідкісні мігруючі птахи гніздяться саме тут.

І можлива забудова прилеглої території зруйнує екосистему озера, а також може зменшити привабливість Києва для туристів, за яким у світі закріпився імідж зеленого міста. Відповідне офіційне звернення від ініціативної групи киян Дарницького району направлено в Київраду.

Історія

Мешканці Харківського масиву понад місяць боролися із забудовою частини озера Вирлиця. 19 травня кияни вийшли на акцію протесту проти забудови, де відбулися сутички з поліцією. Будівництво почалось у березні 2021 року і загрожувало знищити зелену зону. Забудовник встановив вздовж берега будівельний паркан, перекрив доступ до озера. Потім туди заїхала техніка. За словами члена ініціативної групи мешканців району Юрія Малахова, компанія вже почала нищити очерети та розрівнювати ґрунт для підготовки будівництва.

У квітні 2004 року ТОВ «Мрія-Інвест» та управління економіки та інвестицій КМДА (зараз Департамент економіки та інвестицій) уклали інвестиційний договір на будівництво багатофункціонального спортивно-оздоровчого комплексу з зоною відпочинку, закладами торгівлі та громадського харчування в районі озера Вирлиця.

У 2017 році прокуратура почала цілу серію судових розглядів, які стосувалися виконання інвестором зобов'язань перед містом. Йдеться про сплату пайових внесків на суму понад 124 мільйони гривень.

За даними Youcontrol, фірма зареєстрована у вересні 2003 року в Києві. Керівником компанії вказана Наталія Науменко, засновником – компанія з Кіпру «Барва Холдинг Лімітед». До вересня 2020 року її керівником значився Юрій Іонанов – шкільний друг Віталія Кличка. На цій посаді його змінила заступник голови КМДА, депутат Київради Ганна Старостенко, а на цей час керівником вказана Аліна Носенко.

Сьогодні на засіданні постійної комісії КМР з питань архітектури, містобудування та земельних відносин слухали важливі…

Posted by Igor Shatylo on Wednesday, June 2, 2021

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: