fbpx
Сьогодні
Екорішення 11:34 01 Чер 2021

Рада заборонила використання пластикових пакетів в Україні

Верховна Рада заборонила використання пластикових пакетів в Україні.

Про це повідомляє Рубрика.

Рішення підтримали 297 народних депутатів під час засідання 1 червня. Закон набуде чинності після підписання закону президентом та його публікації.

Відзначимо, більшість статей документа запрацюють за пів року. Заборона на розповсюдження пакетів і покарання – за дев'ять місяців після публікації.

Згідно з пояснювальною запискою до проєкту закону, документ забороняє розповсюдження пластикових пакетів в об'єктах роздрібної торгівлі та об'єктах ресторанного господарства до 50 мкм з 1 січня 2022 року.

Розповсюдження може обернутися штрафом від 1,7 тис. грн до 3,4 тис. грн. За повторне порушення штраф становитиме від 3,4 тис. грн до 8,5 тис. грн.

Законопроект №2051-1  забороняє використання:

  • надлегких пластикових пакетів;
  • легких пластикових пакетів товщиною до 50 мкм;
  • оксорозкладних (оксобіорозкладних) пластикових пакетів.

Виняток – пластикові пакети, обмежені величиною (225х345х450 мм), які використовуються для м'яса, риби та продуктів з них. Також для сипучих продуктів, для яких пакет є первинним упакуванням.

Законом окремо забороняється безплатно розповсюджувати пластикові пакети. Так, деякі пластикові пакети дозволяється продавати, але вартість за такі пакети не може бути нижчою, ніж мінімальні ціни, які встановлює Кабмін.

Крім того, на кожному пластиковому пакеті має бути маркування. При цьому заборонені позначки "біо", "біопакет", "біорозкладний", якщо це не відповідає встановленим вимогам.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: