fbpx
Сьогодні
15:58 01 Чер 2021

Нардепи підтримали пропозиції Зеленського до закону про захист викривачів корупції

Фото УНІАН

Верховна Рада схвалила пропозиції президента до закону про упорядкування окремих питань захисту викривачів корупції. За документ №3450 проголосував 281 народний депутат.

Про це повідомляє zn.ua, передає Рубрика.

Зокрема, документ передбачає створення єдиного державного порталу повідомлень про корупцію. Водночас у законі визначили, що канали повідомлення про корупцію можуть створювати лише органи, які мають повноваження на складання адмінпротоколів чи можуть розслідувати корупційні злочини.

Крім того, тепер у законі про викривачів корупції передбачена відповідальність за незаконне використання їх персональних даних. Також пропозиції президента передбачають, що від викривачів не вимагатимуть пояснень, звідки вони взяли дані про корупцію.

Також у новій редакції закон про викривачів корупції закріпляє їх право на безоплатну правову допомогу, конфіденційність та анонімність повідомлень, винагороду у визначених законом випадках, а також на отримання психологічної допомоги. Щоправда, тепер законодавці відмовилися від норми про те, що винагороду викривачам мають виплачувати після стягнення збитків в дохід держави.

Нагадаємо, 5 лютого 2021 року парламентарії 254 голосами прийняли в цілому законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо впорядкування окремих питань захисту викривачів, № 4450).

Законопроект, зокрема, передбачає, що винагорода викривача становитиме 10 відсотків від грошового розміру предмета корупційного злочину або розміру завданих державі збитків від злочину (після прийняття обвинувального вироку суду і стягнення в дохід держави грошей, цінностей та іншого майна або грошової суми, яка відповідає вартості такого майна). При цьому розмір винагороди не може перевищувати трьох тисяч мінімальних заробітних плат, встановлених на час вчинення злочину.

Однак у березні Володимир Зеленський ветував відповідний закон.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: