fbpx
Сьогодні
23:48 31 Тра 2021

Іменем видатного українського вченого назвали планету

На честь українського фізика, винахідника Х-променів Івана Пулюя назвали малу планету

Про це повідомив провідний науковий співробітник Інституту фізики НАН України, доктор фізико-математичних наук Василь Шендеровський у facebook.

"Цієї миті науковці, колектив Тернопільського національного технічного Університету ім. Івана Пулюя, жителі Гримайлова чекали понад три роки. Міжнародна астрономічна спілка (IAU) назвала малу планету ім'ям Івана Пулюя (226858)Ivanpuluj=2004 TY 13, про що повідомлено у Bulletin WGSBN робочої групи з питань номенклатури небесних тіл", – написав Шендеровський.

Малу планету перейменували на честь 175-річчя українського вченого (хоч цього року відзначали вже 176-ту річницю з дня народження Івана Пулюя).

Іван Пулюй народився у 1845 році у селищі Гримайлів на Тернопільщині. Вчений активно працював у галузі електротехніки.

За cконcтруйовані електричні апарати Пулюй у 1881 році отримав дипломи на Всесвітній електротехнічній виставці в Парижі. Очолював кафедру фізики Німецької вищої технічної школи в Празі, де у 1903 році створив першу в Європі кафедру фізики та електротехніки.

Іван Пулюй системно займався фундаментальними дослідженнями природи та властивостей Х-променів, які з часом почали іменуватися рентгенівським через те, що німецький вчений Вільгельм Кондрад Рентген у грудні 1895 року опублікував повідомлення "Про новий тип променів", де, власне, і йшлося про Х-випромінювання. Однак ще за 14 років до цього уже існувала "лампа Пулюя", що випромінювала такі промені. Перша у світі рентгенограма цілого організму дитини була зроблена саме Іваном Пулюєм.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: