fbpx
Сьогодні
21:12 30 Тра 2021

Лише 20% сміття, яке потрапило до Угорщини річкою Тиса, має українське походження, ㅡ Держекоінспекція

Президент Угорщини Янош Адер торік просив Володимира Зеленського розв'язати ситуацію із забрудненням річки Тиса, яка потерпає від величезної кількості сміття. Однак у Держекоінспекції встановили, що лише 20% сміття, яке потрапляє до Угорщини Тисою, має українське походження.

Про це заявив голова Державної екологічної інспекції України Андрій Мальований.

За його словами, Україна продукує лише п'яту частину всіх відходів, що засмічують Тису. Решта надходить із річки Сомеш, яка протікає в Румунії та Угорщині ㅡ це показали результати експертизи, яку проводили представники правоохоронних і природоохоронних органів України та Угорщини.

Мальований зазначив, що це не знімає з України відповідальність за налагодження системи поводження з відходами.

«Важливе значення має і налагодження моніторингу стану річок. Один із кроків для впровадження такої системи спостереження невдовзі буде зроблений», ㅡ пообіцяв глава Держекоінспекції.

Він зазначив, що наразі басейнове управління водних ресурсів річки Тиса розробляє документацію для створення відеосистеми, яка буде моніторити стан річки на українсько-угорському кордоні. У Держекоінспекції сподіваються, що це дозволить вчасно виявляти сміттєві затори та вживати заходів для їхнього усунення до того, як вони потраплять на територію сусідньої країни.

«Протягом року, українською стороною було проведено колосальний об'єм робіт, аби в майбутньому не допустити повторення випадків забруднення Тиси твердими побутовими відходами. Однак, вочевидь, цих заходів виявилося не достатньо. Тому, на жаль, змушений констатувати, що ситуація докорінно не змінилася. Після цьогорічних весняних паводків, по Тисі та її притокам знову можна вивчати сучасні споживчі звички Закарпаття: пластикові пляшки, пакети, засоби індивідуального захисту – всі ці відходи сформували нові затори. З початку року в басейні річки Тиса вже було виявлено 42 несанкціонованих сміттєзвалища», – каже Мальований.

Він підкреслив, що розв'язувати проблему можна лише комплексно, при максимальній координації між всіма органами влади.

Задля сталого управління твердими побутовими відходами в регіоні, першочергово необхідно здійснити наступні кроки:

✔️ Розробити та затвердити схеми санітарного очищення населених пунктів.
✔️ Сформувати перелік земельних ділянок, які потенційно можуть бути використані для реалізації інвестиційних проектів будівництва комплексів з переробки побутових відходів.
✔️ Змінювати усталені побутові звички населення.

Скандал з Тисою

Минулого року президент Угорщини Янош Адер у листі до Володимира Зеленського закликав його розв'язати проблему забруднення річки Тиса. Він зазначив, що техніка в Угорщині вже не може впоратися з тією купою сміття, що надходить річкою, і зазначив, що така ситуація «негідна європейських стандартів». Аналогічний лист Адер також надіслав очільнику Румунії.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: