fbpx
Сьогодні
10:33 29 Тра 2021

В Україні сьогодні святкують Міжнародний день учасників операцій ООН з підтримання миру

Фото: Укрінформ

29 травня у світі та в Україні відзначають Міжнародний день учасників операцій ООН з підтримання миру.

Участь України в операціях з підтримання миру і безпеки розпочалась із затвердженням Верховною Радою України Постанови від 3 липня 1992 року № 2538-ХІІ "Про участь батальйонів Збройних Сил України в Миротворчих Силах Організації Об'єднаних Націй у зонах конфліктів на території колишньої Югославії".

Починаючи з 1992 року близько 45 тисяч військовослужбовців Збройних Сил України взяли участь в таких міжнародних операціях
з підтримання миру і безпеки.

Українські миротворці були присутні при місії ООН у країнах колишньої Югославії, Кувейті, Сьєрра-Леоне, Грузії, Іраку, Ефіопії, Ліберії та інших країнах.

На сьогодні українські миротворці присутні в Конго, Косово та Кот-д'Івуарі.

Також Президент України Володимир Зеленський привітав українських миротворців з їх професійним святом.

Текст привітання:

"Дорогі друзі!

Вітаю вас із професійним святом – Міжнародним днем учасників операцій ООН з підтримання миру.

Мир без перебільшення є найціннішим словом у сучасному світі.

Ми пишаємося усіма, хто у складі військових контингентів, поліцейських сил та цивільного персоналу місій ООН захищає мир у різних регіонах планети. Низка операцій за участю українців стала справжніми історіями успіху.

Особливо приємно, що ООН та народи тих країн, де розгорнуті місії з українськими "блакитними шоломами", шанують їхній внесок у забезпечення міжнародного миру та безпеки, їхні високі професійні якості та готовність прийти на допомогу і захистити населення у зоні відповідальності, навіть ціною власного життя або здоров'я.

Ми з вдячністю і невимовним сумом згадуємо та вшановуємо наших героїв, які загинули під блакитним прапором Організації Об'єднаних Націй.

Українці добре знають, наскільки важливим є завдання щодо забезпечення сталого миру там, де тривають криваві збройні конфлікти та загарбання чужих територій. Попри агресію Росії проти України та тимчасову окупацію Автономної Республіки Крим і окремих районів Донецької та Луганської областей, ми залишаємося відданими діяльності з підтримання миру під егідою ООН. Наш внесок у справу утвердження міжнародної безпеки посилюватиметься й надалі.

Щиро бажаю вам міцного здоров'я, добробуту та успіхів у виконанні важливих завдань із забезпечення мирного існування та захисту життя людей.

Слава Україні!"

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: