fbpx
Сьогодні
Відео 19:03 29 Тра 2021

В Австралії народилися перші за понад 3 тисячі років тасманійські дияволи

Фото: Aussie Ark / Facebook

В Австралії вперше за понад 3000 років зафіксували народження тасманійських дияволів. Тривалий час вид був вимерлим на континенті, але з осені 2020 року екологи намагаються сприяти відновленню популяції цих тварин.

Про це у вівторок, 25 травня, повідомила австралійська благодійна організація Aussie Ark, яка займається розведенням тасманійських дияволів.

Екологи з Aussie Ark зафіксували народження семи дитинчат тасманійського диявола в заказнику дикої природи Беринґтон. Розміром новонароджена тварина — як арахісовий горіх у шкаралупі. Дитинчата залишатимуться в сумці матері протягом трьох місяців.

За словами глави Aussie Ark Тіма Фолкнера, це перше підтверджене народження тасманійських дияволів у дикій природі Австралії. Тварини будуть відігравати важливу роль в екосистемі континенту — передусім як природні конкуренти лисиць та опосумів.

 

Посмотреть эту публикацию в Instagram

 

Публикация от Aussie Ark (@aussieark)

Хто такі тасманійські дияволи

Тасманійські дияволи — тварини розміром із невеликого собаку, які живуть поодинці й вирізняються чорним хутром і жорстокістю, з якою вони поїдають свою здобич. Після вимирання тилацинів у 1936 році тасманійські дияволи стали найбільшими сумчастими хижаками на планеті.

Тасманійські дияволи вимерли на території материкової Австралії задовго до її колонізації європейцями. Вважається, що це сталося через розведення там диких собак динго, які є природними конкурентами цих сумчастих.

Крім того, цим тваринам загрожує один із небагатьох видів раку, що є заразним, — пухлина морди. Вона вражає саме тасманійських дияволів, і через неї їхня популяція на Тасманії скоротилася на 80-90%, кажуть в Aussie Ark.

Нині тварини поширені лише на острові Тасманія, який входить до складу Австралії в статусі окремого штату. За даними Aussie Ark, усього їх там налічується близько 25 тисяч особин. Із вересня 2020 року організація почала поступово переселяти тварин в Австралію.

Дияволи — природні конкуренти диких котів і лисиць, які самі полюють на інших рідкісних істот. Таким чином, розмноження цих сумчастих в Австралії допоможе контролювати популяцію цих хижаків і опосередковано зберігати інші види.

Крім того, дияволи харчуються падаллю, а тому вберігають ареал свого проживання від перенесення хвороб через трупи.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: