fbpx
Сьогодні
18:51 29 Тра 2021

Посол України у Німеччині вважає можливим примирення України та Росії

Президент США Джо Байден може запропонувати главі Кремля Владіміру Путіну повернення Російської Федерації на міжнародну політичну арену в обмін на вихід російських військ з окупованих територій Донбасу.

Про це під час інтерв'ю виданню Berliner Zeitung заявив посол України у Німеччині Андрій Мельник.

"Росіяни хочуть, щоб їх поважали, вони хочуть, щоб Захід розмовляв з ними на рівних. Байден повинен дати зрозуміти Путіну, що Росія може повернутися на міжнародну арену і з нею більше не будуть поводитись як з вигнанцем. Звичайно, для цього заздалегідь потрібні заходи щодо зміцнення довіри: Путін просто повинен зникнути з Донбасу", – стверджує Мельник.

Проте ситуація в Криму дещо відрізняється. У 2014 році його окупували, порушивши міжнародне право. Цей інцидент став першим після Другої світової війти, коли примусово було змінено державні кордони Європи.

"Складність полягає в тому, що на відміну від Нормандського формату досі не існує іншого міжнародного переговорного процесу щодо повернення Криму. Для нас і всієї світової спільноти Крим залишається українською територією, для Путіна – "російським". Жодна держава ніколи не визнає цю спробу анексії. Україна закликає до деокупації півострова. Ніяких "якщо" жодних – "але". І для досягнення цієї мети нам потрібен дипломатичний інструмент", – пояснив посол.

Саме таким інструментом, переконаний Мельник, повинна стати "Кримська платформа", перший саміт якої має відбутися напередодні 30-ї річниці Дня Незалежності – 23 серпня.

Попри все це, примирення України та Росії Мельник називає можливим. Та для цього спершу потрібно виконати кілька вимог.

"По-перше, Росія повинна зникнути з Донбасу і також повернути Крим. Необхідно відновити територіальний суверенітет України. Після цього Москва повинна відбудувати спустошені райони, заплатити репарації мільйонам українських жертв та офіційно вибачитися за всі звірства. Це відправна точка для всіх подальших кроків на шляху до примирення. Війна все ще є відкритою раною, що кровоточить. Ключ до миру все ще знаходиться в руках Путіна", – пояснив Мельник.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: