fbpx
Сьогодні
12:16 29 Тра 2021

Мистецтво за вагонкою: у Львові відкрили мозаїку, яка була схована понад 10 років

Фото: ZAXID.NET

Мозаїку Романа Патика "Імпульс і контроль" на будинку № 45 на вулиці Сахарова 27 травня знову було відкрито на радість львів'янам.

Про це повідомив перший заступник міського голови Львова Андрій Москаленко у Facebook.

Мозаїка була створена в 1991 році й була розміщена на тодішній їдальні підприємства "Львівприлад".

Панно заховали під вагонку понад 10 років тому. У 2019 році виконком міськради вирішив створити відкритий реєстр історичних мозаїк міста, щоб мати можливість їх зберегти. Після цього з власником приміщення велися довгі перемовини щодо того, щоб знову відкрити цю мозаїку.

Мозаїка

"Спочатку власник заперечував, але змінив свою думку, за що ми йому дуже вдячні. Там тепер, ніби, має бути інший орендар. Ми будемо пильнувати, щоби не було інших дій, щоби ця мозаїка так і залишилася", – зазначив Москаленко.

Як пише ZAXID.NET, автор мозаїки Роман Патик вважає цю свою роботу наймасштабнішою.

"Я розпочав роботу 28 вересня 1990 року. Перед цим було створено понад 300 начерків і ескізів. Далі сверлили отвори, вбивали штирі, щоби підготувати кращу основу. Прив'язувався каркас, я накидав туди декілька КамАЗів розчину. А потім вже укладка смальти – кольорових невеликих скелець, із яких створюється мозаїка. Працював до 1 грудня, хоча це вже не зовсім сезон для таких робіт. Потім довелося зробити перерву до весни. Весною 1991 року роботу було завершено. Розмір мозаїки 5,7×13 м. Це 74 квадратні метри. Зазвичай такі масштабні роботи роблять бригади, а тут я сам. Трошки мені брат допомагав", – розповів про створення мозаїки Роман Патик.

Мозаїка

"Вона пробула під тою вагонкою понад 12 років. Я дуже тішуся, що її відкрили. Мені про це повідомили, бо зараз я не у Львові. Я ще не бачив у якому вона стані. Як тільки повернуся до Львова, відразу піду подивитися", – розповів автор мозаїки.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: